U bent hier

Onderneming & Arbo
Arbodienstverlening3. Begeleiding bij verzuim en re-integratie3.5 Starten van re-integratie

3.5 Starten van re-integratie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

Zijn de probleemanalyse en het plan van aanpak eenmaal opgesteld, dan kan de verzuimbegeleiding echt beginnen. Daarbij zijn nog eens verschillende partijen betrokken, zeker naarmate de re-integratie langer duurt. Ook als de re-integratie langer duurt, moet u meer doen om de werknemer weer aan het werk te helpen. Het is belangrijk dat u weet wat u kunt doen en wie er allemaal bij betrokken zijn.

3.5.1 Coördineren

coördineren

Aangezien er bij de verzuimbegeleiding veel komt kijken, is het belangrijk om alle activiteiten en contacten te laten coördineren door één persoon. Ook de wetgever heeft dit erkend, door u in de Wet verbetering poortwachter te verplichten voor elke zieke werknemer een casemanager aan te wijzen. Het ligt voor de hand om deze rol toe te bedelen aan iemand binnen uw eigen organisatie. Uitbesteding aan de arbodienst kán, maar dat vergroot de figuurlijke afstand. Wie het uiteindelijk ook wordt, in het re-integratiedossier moet u naam en toenaam vastleggen.

Het is in de praktijk vaak zo dat de direct leidinggevende de casemanager wordt. Het is belangrijk dat hij contactvaardig is en voldoende ruimte krijgt om ook echt tijd in de coördinatie van de verzuimbegeleiding te steken.

3.5.2 Opties bij re-integratie

geduldig ­afwachten

raadgever

Hoe het re-integratietraject eruit ziet, is uiteraard afhankelijk van de aard van de klachten van de werknemer. Soms bestaan re-integratie en verzuimbegeleiding vooral uit geduldig afwachten. Een gebroken been moet nu eenmaal helen. Vaak zijn er echter ook mogelijkheden om met concrete activiteiten de re-integratie een duwtje te geven. De ene keer met een aanpassing van de werkplek, de andere keer loont het om te investeren in verzorging door bijvoorbeeld een fysiotherapeut. De arbodienst vormt daarbij niet alleen een belangrijke raadgever en bron van informatie. Vaak heeft de dienst zelf ook de nodige specialisten. 


Overstappen naar re-integratiebedrijf

outplacement

Naast de arbodienst en UWV kunt u tot slot ook een extern re-integratiebureau inschakelen. Dit kan vooral handig zijn als u geconfronteerd wordt met complexe re-integratieproblematiek. Dit is bijvoorbeeld het geval als een werknemer niet kan re-integreren in zijn oude functie en outplacement nodig is. Houd echter wel scherp toezicht op de activiteiten van het bureau. Maak vooraf duidelijke afspraken over welke prestaties en resultaten u verwacht voor welke prijs.

Het blijft de verantwoordelijkheid van de werkgever om de deadlines in overeenstemming met de Wet verbetering poortwachter na te leven, of u nu uitbesteedt of niet.

3.5.3 Momenten om te evalueren

aangepast plan

Re-integreren is ook een zaak van regelmatig evalueren. Zoals eerder aangestipt, moet zowel de bedrijfsarts als de werkgever – meestal in de persoon van de casemanager – de zieke elke zes weken zien voor een evaluatie. Komen tijdens deze gesprekken nieuwe elementen naar voren en blijkt dat het oorspronkelijke plan van aanpak niet meer aansluit bij de nieuwe omstandigheden, dan vraagt dat om een aangepast plan. De bedrijfsarts van zijn kant past in dat geval de probleemanalyse aan en stuurt daarvan een kopie. Beide documenten en de verslagen van de evaluatiegesprekken bewaart u zorgvuldig in het re-integratiedossier van de werknemer.