U bent hier

3.1 Beheren van verzuimbegeleiding

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: december 2017

terugdringen

Ziek is ziek, dat spreekt voor zich. Hoe lang de zieke werknemer geen werkzaamheden kan uitvoeren, is een andere zaak. Met goede verzuimbegeleiding kunt u het verzuim binnen de organisatie wel degelijk terugdringen. Verzuimbegeleiding moet dan ook een centrale plaats innemen in het verzuimmanagement van uw organisatie, naast aandacht voor preventie.

Bij verzuimanagement mag u nu ook meer van de bedrijfsarts verwachten. Het is nu wettelijk vastgelegd dat hij tijd moet kunnen vrijmaken om zich bezig te houden met het opsporen en aanpakken van beroepsziekten en advies moet geven over preventieve maatregelen.

3.1.1 Samen één doel

preventieve werking

Verzuimmanagement in het algemeen en de samenwerking tussen u en de arbodienst in het bijzonder dienen één en hetzelfde doel: het terugdringen van (de duur van) het verzuim in uw organisatie. Met effectieve verzuimbegeleiding kunt u niet alleen de duur van de verzuimperiode van een zieke werknemer inperken. Er gaat ook een preventieve werking vanuit die nieuw verzuim voorkomt, zowel bij de werknemer in kwestie als bij zijn collega’s.

3.1.2 Op welke manier?

medeleven

Hoe succesvol preventieve maatregelen ook zijn bij het voorkomen van verzuim, af en toe wordt een werknemer nu eenmaal ziek. Hoewel de meeste werknemers er zelf alles aan zullen doen om zo snel mogelijk het werk te hervatten, is ondersteuning van de werkgever gewenst. Soms volstaat een kaartje als blijk van medeleven, in een ander geval is intensieve begeleiding met persoonlijke contactmomenten, professionele ondersteuning en investering in re-integratiehulpmiddelen noodzakelijk. Ongeacht of u zelf het nut inziet van deze en andere vormen van verzuimbegeleiding, een aantal acties moet u hoe dan ook ondernemen, simpelweg omdat de wet dat voorschrijft.

Gevolgen voor werkgever

Als u zich niet houdt aan de in de Wet verbetering poortwachter vereiste verzuimbegeleiding, zijn de gevolgen voor rekening van de werkgever.

Een verlenging van de normale loondoorbetalingsplicht met maximaal een jaar hangt boven het hoofd van uw werkgever. Een andere mogelijke consequentie is dat UWV na twee jaar weigert uw ontslagverzoek voor de zieke werknemer goed te keuren.

Overigens heeft het nieuwe kabinet in het regeerakkoord aangekondigd de huidige doorbetalingsplicht voor organisaties tot twintig werknemers van twee jaar terug te willen brengen naar een jaar. Het loon in het tweede ziektejaar gaan werkgevers mogelijk gezamelijk betalen.

3.1.3 Samen (weer) sterk

partners

Verzuimbegeleiding is dus niet alleen een kwestie van ‘willen’, het is ook een zaak van ‘moeten’. Het goede nieuws is dat deze verplichting niet alleen op uw schouders rust. Zowel binnen als buiten uw organisatie heeft u de nodige partners, elk met hun eigen taken en verantwoordelijkheden. Intern kunt u onder andere een beroep doen op de afdeling personeelszaken en de direct leidinggevende van de zieke werknemer. Extern werkt u samen met de bedrijfsarts, maar ook andere arbeidsdeskundigen of medische behandelaars kunnen u waar nodig ondersteunen.