8.4 Investeer in uw personeel
visie
overname
Om een crisisperiode door te komen kunt u aan de hand van de volgende vragen beslissen om de visie, missie en strategie (tijdelijk) aan te passen (en daarop uw personeel):
- Aan welke producten en diensten is ook behoefte als kopers een smalle beurs hebben?
- Zijn er producten en diensten die uw onderneming kan leveren, waar ook tijdens economische malaise behoefte aan is?
- Biedt een crisis mogelijk ook kansen voor u? Bijvoorbeeld door een voordelige overname van een concurrent?
- Is samenwerking met andere ondernemingen mogelijk om tot kostenreductie te komen?
84.1 Stel vast wat u al in huis heeft
competenties
Heeft u vastgesteld hoe uw onderneming een crisisperiode door wil komen? Vervolgens gaat u aan de slag met het bepalen van de kennis, talenten, competenties en vaardigheden die het personeel nodig heeft om onderneming de crisisperiode door te helpen. Dit is een objectieve exercitie, waarbij u geen rekening houdt met het bestaande personeelsbestand.
SPP
Met een strategische personeelsplanning (SPP) stelt u per werknemer de huidige kennis, talenten, competenties en vaardigheden vast, en zijn rol in het team. Daarna bepaalt u de kloof tussen de huidige en toekomstige bezetting. De SPP-toolbox op rendement.nl helpt u daarbij.
In crisistijd zijn een aantal competenties uitermate belangrijk. Denk vooral aan aanpassingsvermogen, betrokkenheid, doorzettingsvermogen, leervermogen, presteren onder druk en flexibiliteit.
8.4.2 Investeer in ontwikkeling van uw personeel
bereid
De leidinggevende kunnen per criterium en per werknemer aangeven wat er al aan kwaliteiten aanwezig is, maar ook welke werknemers op de korte termijn ontwikkelbaar zijn in de goede richting. Het gaat hierbij niet alleen om de vraag of de werknemer dit kán, maar ook of hij daartoe bereid is.
Opleidingskosten
coaching
omscholen
Vervolgens investeert u in de ontwikkeling van de werknemers die kunnen bijdragen aan het draaiende houden van uw onderneming in moeilijke tijden. Dure trajecten kunnen uiteindelijk rendabel zijn, maar langlopende scholing en coaching is meestal een luxe die u zich in een crisisperiode niet kunt veroorloven. Denk daarom ook aan coaching door ervaren collega’s, of meelopen bij een andere onderneming om de nodige skills te leren. Opleidingen kunnen in lastige tijden een kostenpost vormen die u er eigenlijk niet bij kunt hebben. Toch is het (om/bij-)scholen van werknemers essentieel. Gelukkig zijn er talloze manieren om de kosten te beperken. Duidelijke afspraken maken en alert zijn op beschikbare tegemoetkomingen is het devies.
Er zijn diverse mogelijkheden om werknemers bij te scholen zonder dat het uw onderneming veel kost. In de toolbox op rendement.nl/bvdossier staan de diverse mogelijkheden op een rijtje.