U bent hier

5.4 Straling

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

ioniserende straling

Of straling gevaarlijk is tijdens de zwangerschap, hangt af van het soort straling. Straling van beeldschermen en elektrische apparaten levert bijvoorbeeld geen extra problemen op tijdens de zwangerschap, andere straling wel. Let hierbij op ioniserende straling (röntgenstraling) en niet-ioniserende straling (zoals UV-straling en hoge ELF- en RF-velden).

5.4.1 Röntgenstraling

schadelijk

Ioniserende straling komt onder meer vrij bij het werken met röntgenstraling. De risico’s van dit soort straling zijn voor de zwangere werkneemster niet hoger dan voor haar niet-zwangere collega. Ioniserende straling is echter zeer schadelijk voor het ongeboren kind. De straling kan de vorming van de organen nadelig beïnvloeden en zelfs hersenschade opleveren. Ioniserende straling komt voor op verschillende werkplekken:

  • kerncentrales;
  • röntgenkamers van ziekenhuizen;
  • laboratoria.

De maximale dosis ioniserende straling waaraan u een zwangere mag blootstellen, is 1 millisievert (mSv), vanwege de risico’s voor de ongeboren vrucht.

5.4.2 Andere straling

UV-straling

Niet-ioniserende straling is bijvoorbeeld UV-straling die vrijkomt bij laswerkzaamheden. Daarnaast vallen de hoge ELF-en RF-velden onder niet-ioniserende straling. RF-velden zijn bijvoorbeeld afkomstig van radar, radio, tv en draagbare telefoons. ELF-velden worden veroorzaakt door hoogspanningsleidingen en elektrische apparatuur. Bij blootstelling aan hoge veldsterktes kunnen mogelijke afwijkingen ontstaan bij het ongeboren kind.

Ioniserende straling is over het algemeen schadelijker dan niet-ioniserende straling. Maar ook niet-ioniserende straling kan (in sommige gevallen) schadelijke gevolgen hebben voor het ongeboren kind. Probeer blootstelling hieraan dus zo veel mogelijk te voorkomen.