5.2 Gevoeliger voor stoffen
chemische stof
Door veranderingen in het lichaam van een zwangere vrouw kan zij gevoeliger worden voor bepaalde stoffen, of deze sneller opnemen dan normaal. Sommige concentraties van chemische stoffen zijn gevaarlijk vóór en tijdens de zwangerschap.
Inademen, inslikken of aanraken
Chemische stoffen kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, afwijkingen bij het kind, groeistoornissen of een miskraam. Ze kunnen in het bloed komen door inademen, inslikken of aanraken. Reden voor u om goed te checken welke stoffen wel en geen kwaad kunnen en vervolgens maatregelen te treffen.
5.2.1 Drie soorten stoffen
schade
Er zijn drie soorten stoffen te onderscheiden die schade kunnen veroorzaken aan de zwangerschap, de vruchtbaarheid en het ongeboren kind. Houd hier dus rekening mee als u zwangere werkneemsters in uw organisatie heeft.
Mutagene stoffen
Dit zijn chemische stoffen of elektromagnetische straling die het DNA beschadigen en zo erfelijke veranderingen kunnen veroorzaken.
Kankerverwekkende stoffen
Enkele voorbeelden van stoffen die kanker kunnen veroorzaken zijn asbest, cadmium- en chroompigmenten, lasrook, uitlaatgassen van dieselmotoren, benzeen, cytostatica, koolteer, chroom- en nikkelverbindingen, houtstof en kwarts.
Reproductietoxische stoffen
blootstelling
Deze giftige stoffen komen in meer dan tweehonderd branches voor, vooral op plaatsen waar werknemers werken met metaalverbindingen en organische oplosmiddelen die voorkomen in verf, lak, lijm en reinigingsmiddelen. Andere voorbeelden waar de stof in kan voorkomen zijn haarverf, permanentvloeistof, inkt, kleurstoffen en narcosegassen. Bij een kleine blootstelling is overigens geen schade te verwachten.
Onderschat ook niet het gevaar voor de zwangere werkneemster van blootstelling aan stoffen en middelen waar collega’s in de nabijheid mee werken.