U bent hier

Onderneming & Personeel
Loondoorbetaling bij ziekte9. Regresrecht9.2 Wat verhalen?

9.2 Wat verhalen?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Salaris Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

nettoloon-kosten

re-integratiekosten

loonheffingen

Heeft uw organisatie recht op regres, dan wil dat niet zeggen dat ook alle kosten op een derde zijn te verhalen. Uw organisatie kan in elk geval de nettoloonkosten van de werknemer gedurende zijn afwezigheid wegens ziekte verhalen op de veroorzaker. De re-integratiekosten voor de zieke werknemer zijn ook te verhalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van een bezoek aan de bedrijfsarts of arbodienst, revalidatie, benodigde aanpassingen van de werkplek van de werknemer of omscholing. Het moet hierbij gaan om in redelijkheid gemaakte kosten. De bijbehorende loonheffingen en de loonkosten van een (tijdelijke) vervanger voor de zieke werknemer kan uw organisatie helaas niet verhalen op de aansprakelijke derde.

Soms is het mogelijk om bedrijfsschade te claimen, zoals bij een omzetdaling die het gevolg is van de door een derde veroorzaakte ziekte van één van de beste werknemers.

Loonsanctie

Als UWV een loonsanctie oplegt (zie paragraaf 3.3) terwijl het tekortschieten qua re-integratieactiviteiten aan de bedrijfsarts of arbodienst is te wijten, kan uw organisatie proberen de kosten van de loonsanctie op die partij te verhalen.

tekortschieten

eindverantwoordelijk

Hier zal een rechter meestal uitspraak over moeten doen, waarbij de feiten en omstandigheden bepalend zijn. Een arts kan nu eenmaal geen 100% succesgarantie geven: re-integratieadviezen kunnen in de praktijk altijd anders uitpakken dan verwacht. Is het tekortschieten niet zo overduidelijk, dan wordt regres vaak lastiger omdat de werkgever zelf een grote (eind)verantwoordelijkheid heeft bij het re-integratietraject. Van belang is dus dat uw organisatie niet blind vertrouwt op de adviezen van de bedrijfsarts of arbodienst en zich te passief opstelt.

Indirect

Whk-premie

Het (met succes) verhalen van de schade op de veroorzaker van de ziekte van een werknemer levert ook indirect kostenbesparing op. Zo kan uw organisatie een latere verhoging van de Whk-premie voorkomen omdat de instroom in de WGA of ZW aan de derde is toe te rekenen en niet aan uw organisatie. Dit gaat echter niet vanzelf. De werkgever moet de Belastingdienst vragen om verwijdering van de werknemer van de Whk-beschikking of hem slechts deels mee te tellen, zodat dit de gedifferentieerde Whk-premie niet onterecht verhoogt. Het regres is ook gunstig bij een eventuele verzuimverzekering. Als die verzekering niet alle ziektekosten vergoedt, dekt het regres dit mogelijk (deels) af en door het regres voorkomt uw organisatie dat de premie omhooggaat door veelvuldig gebruik van de verzekering.