6.4 Stagiairs
Stagiairs komen een tijdje in uw organisatie meedraaien om
onderdeel van opleiding
praktijkervaring op te doen. Meestal is een stage een verplicht onderdeel van de opleiding die zij volgen. Stagiairs kunnen in echte of fictieve dienstbetrekking zijn of geen dienstbetrekking (en dus een stageovereenkomst) hebben.
6.4.1 Echte dienstbetrekking
Voor stagiairs die in echte dienstbetrekking zijn, heeft de werkgever bij ziekte een reguliere loondoorbetalingsplicht, tenzij het om een ZW-vangnetsituatie gaat. Dat betekent dat u minstens 70% van het loon moet doorbetalen, met in het eerste ziektejaar als ondergrens het wettelijk minimumloon.
6.4.2 Fictieve dienstbetrekking
uiterlijk vierde ziektedag
Bij een fictieve dienstbetrekking vallen stagiairs onder het vangnet van de Ziektewet. Dat betekent dat uw organisatie bij uitval wegens ziekte een ZW-uitkering voor de stagiair kan aanvragen. Die uitkering bedraagt minstens 70% van het (maximum)dagloon van de stagiair en duurt maximaal 104 weken. Uw organisatie moet de ziekte van stagiairs met een fictief dienstverband uiterlijk de vierde ziektedag aan UWV doorgeven, en de ZW-uitkering voor hen aanvragen.
Soort dienstbetrekking
Van welk soort dienstbetrekking er sprake is, hangt af van de daadwerkelijke uitvoering in de praktijk. De beloning die de stagiair ontvangt kan daarbij ook een rol spelen:
- Bij een reële (marktconforme) beloning, zoals het minimumloon is er is sprake van een echte dienstbetrekking en is hij verzekerd voor alle werknemersverzekeringen.
- Bij een lager bedrag, zoals een geringe stagevergoeding is er sprake van een fictieve dienstbetrekking en is hij alleen verzekerd voor de Wajong en de Ziektewet.
- Bij alleen een vergoeding voor de gemaakte kosten is er geen sprake van een dienstbetrekking en is hij alleen verzekerd voor de Wajong.