U bent hier

OR & Medezeggenschap
Adviesrecht8. Andere adviesplichtige besluiten8.6 Adviesrecht bij eigenrisicodragerschap

8.6 Adviesrecht bij eigenrisicodragerschap

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2023

verzekeren

ziek

Als een werknemer ziek wordt, moet zijn loon (gedeeltelijk) worden doorbetaald. De werkgever kan dit financiële risico van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid van werknemers zelf dragen of hij kan zich hiervoor publiek verzekeren via UWV. Hetzelfde geldt voor het uitbetalen van ziekengeld aan flexkrachten. Denk aan de Ziektewetuitkering en WGA-uitkering aan tijdelijke werknemers die ziek uit dienst gaan of kort na afloop van dat dienstverband ziek worden.

8.6.1 Verzuim- en re-integratiebeleid

aantrekkelijk

Uw bestuurder kan twee keer per jaar (per 1 januari en per 1 juli) zijn keuze tussen eigenrisicodragerschap of verzekeren via UWV wijzigen. Als de bestuurder de onderneming eigenrisicodrager wil maken, moet hij advies vragen aan de OR. Eigenrisicodrager worden kan aantrekkelijk zijn als de organisatie een effectief arbo-, verzuim- en re-integratiebeleid heeft, waardoor de verzuimcijfers laag zijn.

Preventie

ziekteverzuim

Een arbo- en verzuimbeleid dat gericht is op preventie verkleint de kans dat werknemers door ziekte of arbeidsongeschiktheid uitvallen, en met een goede begeleiding tijdens de re-integratie kunnen zieke werknemers weer sneller terug aan het werk. Met een goed verzuim- en re-integratiebeleid kan uw bestuurder ziekteverzuim en de daarmee samenhangende kosten dus beperken. Stel daarom gerust eisen aan het verzuim- en re-integratiebeleid als u advies uitbrengt over eigen risico dragen.

De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht als de bestuurder plannen heeft om het verzuim- en re-integratiebeleid te veranderen (artikel 27, lid 1d WOR).

8.6.2 Aandachtspunten bij het eigenrisicodragerschap

WGA

verzekeraar

Als uw bestuurder overweegt om eigenrisicodrager te worden, zijn er een aantal aandachtspunten waarop u moet letten en vragen die u kunt stellen:

  • Eigen risico dragen voor Ziektewet of WGA en minder premie betalen klinkt voordelig, maar brengt een financieel risico met zich mee. Weet de bestuurder met welke financiële verplichtingen hij te maken krijgt als een werknemer ziek of arbeidsongeschikt wordt? En met welke re-integratieverplichtingen?
  • Heeft uw bestuurder overwogen om het eigen risico dragen onder te brengen bij een verzekeraar? Heeft hij hierover met meerdere verzekeraars gesproken?
  • Kan de bestuurder met cijfers aantonen dat eigen risico dragen inderdaad voordeliger is voor de onderneming?