U bent hier

OR & Medezeggenschap
Adviesrecht8. Andere adviesplichtige besluiten8.4 Adviesrecht bij technologische vernieuwing

8.4 Adviesrecht bij technologische vernieuwing

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2023

automatisering

werkinhouden

financiële kant

Een besluit tot het invoeren of wijzigen van een belangrijke technologische voorziening is adviesplichtig (artikel 25, lid 1k WOR). U kunt hierbij denken aan hulpmiddelen op het gebied van automatisering, communicatie, informatieverwerving en dergelijke. Of de invoering of verandering daadwerkelijk belangrijk genoeg is voor het adviesrecht, hangt onder meer af van het effect ervan voor de onderneming en de werknemers. Overigens is ook het uitproberen van verschillende technologische systemen adviesplichtig.

8.4.1 Voor- en nadelen

eentonig

Nieuwe technologie verandert de werkprocessen en werk­inhouden binnen een organisatie. Dat heeft voor- en nadelen. Automatisering kan bijvoorbeeld betekenen dat de werkzaamheden voortaan vanuit een centrale afdeling worden gestuurd en geregeld. Dit kan leiden tot eentoniger werk voor de uitvoerders of zelfs banenverlies. Maar automatisering kan het ook mogelijk maken om routinematige, saaie werkzaamheden door computers en robots te laten uitvoeren, zodat werknemers zich met de interessantere kanten van hun vak kunnen bezighouden.

Ingrijpend

scholing

Grote technologische vernieuwingen veranderen het werk vaak ingrijpend. Werknemers kunnen daar moeite mee hebben. Het is dus belangrijk dat ze daarbij worden begeleid en dat ze de kans krijgen via scholing zich nieuwe vaardigheden eigen te maken. Omdat de invoering van nieuwe technologieën grote impact kan hebben op het dagelijkse werk, is het extra belangrijk om hiervoor navraag te doen bij de achterban als u het overleg met de bestuurder voorbereidt. Dit geeft u ideeën voor aanvullende afspraken en extra informatie waarop uw OR zijn uiteindelijke advies baseert.

Technologische voorzieningen die bedoeld of geschikt zijn voor het toezicht op werknemers, vallen onder het instemmingsrecht (artikel 27, lid 1l WOR). Dus ook als deze voorziening niet met dit doel wordt aangeschaft.

8.4.2 Aandachtspunten bij technologische vernieuwingen

informatie

voorziening

Hieronder staan nog een aantal aandachtspunten en vragen als uw bestuurder plannen heeft een technologische voorziening in te voeren of te vernieuwen:

  • Een technologische voorziening heeft ook een financiële kant. Kijk naar de risico’s, de financiering en de verhouding tussen prijs en prestatie.
  • Een technologische voorziening heeft doorgaans ook sociale aspecten. Wat betekent het voor het werk en de werkomstandigheden van de betrokken werknemers?
  • Onderzoek de motieven achter de technologische voorziening. Gaat het om een uitbreiding van werk of is er sprake van bijblijven bij nieuwe technologische ontwikkelingen? Vraag niet alleen informatie van de bestuurder, praat ook met betrokken achterbanleden.
  • Achterbanraadpleging is ook van belang om te achterhalen in welke mate de voorziening ingrijpt in het dagelijkse werk. Confronteer de werknemers met de verwachte gevolgen en vraag wat ze nodig denken te hebben om ermee om te gaan (bijvoorbeeld bijscholing).
  • Als er alternatieve voorzieningen mogelijk zijn, waardoor heeft de bestuurder zijn keuze dan bepaald? Zijn de werknemers die het betreft geraadpleegd bij deze keuze?
  • Spreek evaluatiemomenten af waarop u samen met de bestuurder de effecten van de invoering bekijkt. Ga ook nu weer voor uw eigen informatie in gesprek met de betrokken werknemers.