2.5 Het aanbod
Als de leverancier uw behoefte goed in kaart heeft gebracht, gaat hij over op het aanbod. In de hoofdbrief zal de verkoper het aanbod alleen op hoofdlijnen omschrijven. Misschien zoomt hij ook al in op een bijzondere technische specificatie, maar de uitgebreide specificaties kunt u waarschijnlijk in de bijlage vinden.
Als u de offerte zelf heeft opgevraagd, mag de verkoper uitgaan van enige specifieke kennis van uw zijde. U zou dan het vakjargon dat veel in technische specificaties voorkomt, moeten begrijpen. Stuurt u de offerte door naar collega’s, voorzie die dan van uitleg.
Meerdere aanbiedingen
invalshoeken
Kijk niet vreemd op als de offerte meerdere aanbiedingen bevat. Een verkoper die de offerte serieus heeft opgesteld, zal meerdere voorstellen doen. Vaak zijn dat voorstellen met verschillende invalshoeken:
- een voorstel dat exact in uw behoefte voorziet;
- een voorstel met luxere en uitgebreidere mogelijkheden;
- een minder uitgebreid voorstel. Vaak is dit een kortetermijnoplossing, waarbij de verkoper erop rekent dat u later bij hem terugkeert voor een nieuw offerteverzoek.
kritisch kijken
Uiteraard krijgt u een voorstel dat aansluit bij uw behoefte, maar de verkoper zal niet schromen om u ook een voorstel te doen waar u niet specifiek om heeft gevraagd. Bij het aanschaffen van een doos stickers zal dat niet snel gebeuren, maar als u een offerte opvraagt voor het uitbreiden van het wagenpark, is dat juist van toegevoegde waarde. Hoewel het fijn is dat de verkoper met u meedenkt, moet u kritisch naar de alternatieven kijken. Zijn die alternatieven goed voor uw portemonnee of voor die van de verkoper? En als hij een uitgebreider voorstel doet, sluit dat dan nog wel aan op uw behoefte?
Worden er alternatieven aangeboden, kijk dan niet naar de motivatie van de verkoper. Ga juist terug naar uw eigen behoefte. Bekijk aan de hand daarvan of de alternatieve offertevoorstellen bij uw organisatie passen.