U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken8. Het verzuimgesprek8.4 Oplossingen

8.4 Oplossingen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

reality check

Als u samen met de medewerker in het gesprek een oorzaak heeft gevonden, kunt u op zoek naar oplossingen. Ook hier geldt dat u eerst aan de medewerker vraagt welke oplossing(en) híj zou willen of kunnen bedenken. Excuses voor de reality check, maar de kans dat de oplossing die ú kunt bedenken echt de állerbeste is voor de medewerker in kwestie, is niet heel groot. Maar: ook hier geldt dat u wel nee kunt en mag zeggen op de door de medewerker aangedragen oplossingen die niet redelijk of waar te maken zijn.

Het is en blijft een balanceeract

In de eerder aan bod gekomen gesprekken waar u op zoek moet naar oplossingen, was het advies om pas te stoppen met het gesprek als u zeker weet dat de aangedragen oplossing ook echt gaat helpen. In verzuimgesprekken is dat vaak moeilijker, omdat de medewerker niet alles hoeft te zeggen, u dus ook niet altijd de oorzaak weet en dus ook niet zeker weet of de oplossing gaat helpen. Het is nogal balanceren tussen iets zo zeker mogelijk weten én de medewerker vertrouwen met zijn aangedragen oplossing. Wat helpt, is de vraag stellen waaróm deze oplossing zou moeten helpen. Vaak geeft dat al meer vertrouwen.

Gewoon

Probeer te voorkomen dat u het gesprek afsluit met een Dus je bent er voortaan weer gewoon? Als het ‘gewoon’ was geweest, had dit gesprek niet hoeven plaatsvinden. Het gaat dan niet opeens wél gebeuren.

Sterkte of beterschap

openheid

In de staart van uw gesprek herhaalt u de gemaakte afspraken, zowel over de oplossing als de afspraken die in de kop van het gesprek zijn gemaakt over hoe er met de informatie wordt omgegaan. Bedank de medewerker voor zijn openheid en wens de medewerker sterkte of beterschap toe.