8.3 Nauwkeurige vragen
geen kruisverhoor
In de romp begint u met vragen stellen. Maak hier geen kruisverhoor van. Stel één vraag tegelijk en geef de medewerker voldoende ruimte en tijd om na te denken en een antwoord te formuleren. Stel uw vragen wel nauwkeurig: Wat heb je? mag niet, of is in ieder geval een gevaarlijke vraag, omdat het dwingend klinkt en er toch een machtsverhouding is. Maar: Wil je me vertellen wat er aan de hand is? eventueel gevolgd door: Je bent hier niet toe verplicht mag wel.
Niet aandringen
volkomen zijn recht
Als de medewerker hier nee op antwoordt, mag u niet aandringen. U zou wel nog een reactie kunnen geven dat dit prima is en volkomen zijn recht, en tegelijk proberen te onderzoeken of de medewerker het niet aan ú of überhaupt niet wil vertellen. U zou bijvoorbeeld de vraag kunnen stellen of hij iemand anders binnen de organisatie weet met wie hij de kwestie zou willen bespreken.
Oorzaak
Stel alle vragen waarin u oprecht geïnteresseerd bent en die zouden kunnen helpen om de oorzaak (of oorzaken) van het verzuim in kaart te brengen. Vragen kunnen gaan over het werk, collega’s en de organisatie, maar ook over hoe het privé gaat en wat de medewerker allemaal buiten werktijd doet.
te paard
Hoe graag mensen soms ook privé en zakelijk gescheiden zouden houden, ze hebben een groot effect op elkaar. Zie ook de casus op pagina 68.
Aftasten
brokjes
geduld
Bedenk ook hier dat vertrouwen te voet komt en te paard gaat. Zou u bij de eerste de beste vraag alles op tafel gooien? Of zou u eerst voorzichtig aftasten en eerst maar wat brokjes van de hele informatiekoek geven? Waarschijnlijk het laatste, zeker als het om emotionele en gevoelige persoonlijke informatie gaat. U zult dus geduld moeten hebben én tonen, en stapje voor stapje ontdekken wat de medewerker wil en kan vertellen wat er aan de hand is.