U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken5. Het functionerings- en beoordelingsgesprek5.2 Overeenkomsten en verschillen

5.2 Overeenkomsten en verschillen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

samenvattingen

realistisch

Idealiter zijn functionerings- en beoordelingsgesprekken min of meer samenvattingen van alle gesprekken over het functioneren die u de afgelopen periode met uw medewerker heeft gevoerd. In deze periode heeft u de medewerker als het goed is al genoeg feedback, verbeterpunten, tips en complimenten gegeven over zijn functioneren om een realistisch beeld te hebben van waar de beoordeling op uit zal draaien.

Beoordelingscyclus mogelijk opgeknipt

projecten

Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden, plus de aard van uw organisatie, is het lang niet altijd verstandig om een beoordelingscyclus één kalenderjaar te laten duren. Als er in uw organisatie bijvoorbeeld vooral projecten van een half jaar worden uitgevoerd, is het een stuk logischer om dit ook de periode van de beoordeling te maken.

Eenzelfde soort gesprek

Hoewel er uiteraard verschillen zijn tussen functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken, behandelt dit themadossier ze als eenzelfde soort gesprek. Het belangrijkste doel van beide gesprekken is namelijk om de medewerker vanaf dat moment (nog) beter te laten functioneren dan dat hij tot nu toe heeft gedaan. Tijdens het functioneringsgesprek zit daar alleen nog geen consequentie aan vast in de zin van salarisverhoging of promotie. In functioneringsgesprekken is over het algemeen de insteek: Hoe gaat het nu? Wat heeft de medewerker nodig om het beoogde resultaat en de afgesproken ontwikkeldoelen te halen? Waar wil de medewerker zich verder in ontwikkelen?

Dit is echter óók het belangrijkste doel van een beoordelingsgesprek. Alleen wordt het punt waar de medewerker nu staat meer geformaliseerd.