4.2 Bestaand pand
eisen
brandveilig
De werkgever kan dus een bestaand bedrijfspand betrekken. Hij stelt dan eerst een lijst van eisen op waaraan het pand moet voldoen. Wat betreft de arbeidsomstandigheden kan een arboprofessional de werkgever van advies voorzien. Het pand moet tenslotte wel geschikt zijn voor de uit te voeren activiteiten. Zo moet een ruimte waar een lasser werkt brandveilig zijn en kunnen kantoormedewerkers hun baan niet goed uitvoeren onder een glazen dak waar in de zomer de zon op staat te branden. Na het opstellen van de eisenlijst kan de zoektocht beginnen.
Voordelen
korte termijn
Bestaande bouw heeft twee grote voordelen ten opzichte van nieuwbouw: de organisatie kan er meestal op korte termijn in en het gebouw is vaak goedkoper. Dat is zeker het geval als de werkgever het huurt. Een ouder pand is in aanschaf of huur vaak goedkoper dan een pas gebouwd pand.
Nadelen
snel betrekken
Bij een bestaand pand is de werkgever gebonden aan wat de voorgangers hebben bedacht en doorgevoerd. Natuurlijk kan de werkgever wel beslissen om het pand aan te passen aan de eigen wensen door bijvoorbeeld te verbouwen. Dat kost wel meer geld én tijd. En dat terwijl één van de grootste voordelen van bestaande bouw juist is dat de werkgever meestal snel het pand kan betrekken. Bovendien zijn er voor de iets grotere verbouwingen bepaalde vergunningen nodig. Verder geldt dat de werkgever rekening moet houden met het uitlopen van de verbouwing.
In een bedrijfsverzamelgebouw kan de inrichting per eenheid relatief gemakkelijk worden aangepast aan de wensen van de werkgever. Bijvoorbeeld door het verplaatsen van tussenmuren om de grootte van een kantoor aan te kunnen passen.
Onderhoud
slijtage
Een ander nadeel van het betrekken van een bestaand bedrijfspand is dat de organisatie waarschijnlijk te maken krijgt met meer onderhoud. Ook de techniek, zoals airconditioning en verwarming, kan sneller stuk gaan. Dit zijn immers voorzieningen die aan slijtage onderhevig zijn. Het kan zijn dat de werkgever toch besluit om tot de koop van een bestaand pand over te gaan. In dat geval doet de werkgever er uiteraard verstandig aan om van tevoren na te gaan of er veel achterstallig onderhoud is en welke knelpunten hij in de (nabije) toekomst kan tegenkomen.
Als huurder mag de werkgever een gedeelte van het bedrijfspand onderverhuren (artikel 7:221 BW), tenzij de verhuurder in de huurovereenkomst heeft opgenomen dat onderverhuren niet is toegestaan.
Huren
oorspronkelijke staat
Bij een huurpand is het de vraag of de verhuurder akkoord gaat met grootse verbouwplannen. Heeft de verhuurder hier geen bezwaar tegen, dan moet de werkgever nog even extra checken of hij bij het opzeggen van de huur alles weer in oorspronkelijke staat moet opleveren. Dit kan namelijk tot extra hoge kosten leiden. Ook moet de werkgever nagaan hoelang hij het pand moet huren als hij een grote verbouwing wil uitvoeren. Hij moet er tot slot rekening mee houden dat hij misschien minder zeggenschap heeft over de inrichting. Het voordeel is dat hij niet eindverantwoordelijk is voor het groot onderhoud van het gebouw. De verhuurder neemt dit voor zijn rekening.