U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken2. Besluitvorming: van theorie naar praktijk2.5 Rol van de OR

2.5 Rol van de OR

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

betrekken

invloed

De OR heeft een belangrijke rol als de organisatie met flexplekken wil gaan werken. De werkgever moet de OR in een vroeg stadium bij de besluitvorming betrekken, zodat de OR hierin kan meedenken en de plannen waar nodig kan bijsturen. Daarbij kijkt de OR naar de belangen van zowel de organisatie als de werknemers en kan hij de werkgever (ook ongevraagd) adviseren. Bij de besluitvorming heeft de OR op onderdelen advies- of instemmingsrecht, maar ook bij het uitrollen van dit traject en als de organisatie al enige tijd met flexplekken werkt, moet de OR alert zijn op mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Daarvoor kan de OR ook zijn andere bevoegdheden, zoals het initiatiefrecht, informatierecht of overlegrecht gebruiken.

Stimuleren

invulling

verbinden

Het overstappen op flexplekken is voor de OR daarnaast een kans om invulling te geven aan zijn stimulerende taken (artikel 28 Wet op de ondernemingsraden). Bijvoorbeeld: ­bevorderen dat de flexplekken aan alle arbovoorschriften voldoen, duurzame ideeën aandragen bij de werkgever, zoals oude inventaris hergebruiken of schenken aan een goed doel, recycling, tweedehands kantoormeubelen, restantpartijen of schadeblikken verf. De OR kan tegelijk een verbindende rol spelen tussen werkgever en werknemers, en ervoor zorgen dat de werknemers, bijvoorbeeld door een goed thuiswerkbeleid, zo min mogelijk nadeel ondervinden van de overstap op flexplekken en dat werknemers tevreden blijven.

Als (een deel van) de organisatie verhuist, kan dit daarnaast gevolgen hebben voor de inrichting van de medezeggenschap. Het is verstandig om te bekijken of ­nieuwe (overkoepelende) medezeggenschapsorganen dan wenselijk zijn.