U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken2. Besluitvorming: van theorie naar praktijk2.2 Voor- en nadelen

2.2 Voor- en nadelen

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

weerstand

Het overschakelen van vaste plekken naar flexplekken kan weerstand oproepen bij werknemers. Veel werknemers geven de voorkeur aan een eigen bureau. Toch hoeft het ­opgeven van de eigen plek na enige gewenning voor veel werknemers geen groot probleem meer te zijn. Uiteraard moet hun plek dan wel aan de benodigde randvoorwaarden voldoen.

2.2.1 Geen eenduidig beeld

tegenstrijdig

Een echt eenduidig beeld komt niet naar voren in de onderzoeken naar de voordelen en nadelen van flexplekken. Werknemers beoordelen bijvoorbeeld de grote mate van openheid op flexplekken tegenstrijdig. Sommigen vinden het ruimtelijke effect en de zichtbaarheid van collega’s prettig. Tegelijkertijd zijn er klachten over storende geluiden en het gebrek aan privacy (alles horen en zelf ook gehoord worden). Ook over het elke dag ‘moeten opruimen’ van de werkplek zijn de meningen verdeeld. Terwijl de een het gedoe vindt om aan het eind van elke werkdag zijn bureau leeg te ruimen, zodat een collega er de volgende dag aan kan werken, geniet de ander juist van een opgeruimde binnenkomst.

Flexplekken zorgen voor meer dynamiek. Werknemers hebben meer contact met collega’s en ervaren een grotere mate van vrijheid en zelfstandigheid door het zelf uitkiezen van een tijdelijke werkplek.

2.2.2 Voordelen voor de werknemer

uitstraling

Werknemers in de meer innovatieve kantoorgebouwen zijn over het algemeen erg te spreken over de fraaie vormgeving, het ergonomische meubilair en de geavanceerde ICT. En ten opzichte van werknemers in de meer traditionele kantoren hebben ze minder vaak klachten over de uitstraling van het gebouw en het binnenklimaat. Daarnaast ervaren werknemers op flexplekken de volgende voordelen:

  • meer dynamiek op de werkvloer;
  • contact met meer collega’s, wat communicatie, sociale interactie en kennisuitwisseling stimuleert;
  • een grotere mate van vrijheid en zelfstandigheid door het zelf uitkiezen van een tijdelijke werkplek.

2.2.3 Voordelen voor de werkgever

lagere kosten

Veel werkgevers zien ruimtebesparing als grootste winst bij de invoering van flexwerkplekken. Ruimtebesparing kan leiden tot lagere kosten én heeft de volgende voordelen:

  • doorbreking van eilandcultuur;
  • verbetering van contact, informatie-uitwisseling en samenwerking tussen werknemers;
  • bevordering van open cultuur.

2.2.4 Nadelen voor de werknemer

valkuilen

Flexwerken kent naast steeds een ander uitzicht, wisselende contacten en vrijheid om te gaan en te staan waar werknemers maar willen, ook nadelen. Iedere ochtend op tijd opstaan om de beste plaats in het kantoor te bemachtigen of een gebrek aan concentratie door kakelende collega’s kunnen het flexwerken een stuk minder prettig maken. Natuurlijk kan de werkgever dit beïnvloeden door vooraf goed na te denken over de valkuilen en hierop te anticiperen. Mogelijke nadelen van flexwerken voor werknemers:

  • snel afgeleid door geluid en daardoor niet geconcentreerd kunnen werken;
  • minder privacy;
  • het zoeken naar een werkplek en installeren kost tijd;
  • vroegkomers veroveren de beste plekjes, wat problemen kan opleveren met de laatkomers (om het over ‘opgestaan plaatsje vergaan’ nog maar niet te hebben);
  • geen persoonlijke werkplek, maar een ‘kale’ flexplek.

2.2.5 Nadelen voor de werkgever

productiviteitsverlies

Helaas zijn er slechts weinig kantoren van huis uit geschikt voor het op grote schaal invoeren van flexplekken. Een grote verbouwing of het betrekken van een ander kantoorpand en het aanpassen van de ICT kunnen flink in de papieren ­lopen. Overige nadelen voor de werkgever kunnen zijn:

  • Er treedt productiviteitsverlies (doordat werknemers niet geconcentreerd kunnen werken) of tijdverlies (door het zoeken naar en installeren op een werkplek) op.
  • Op piekmomenten kan gebrek aan werkplekken ontstaan.
  • Flexwerken kan thuiswerken meer in de hand werken, waardoor de gewenste sociale controle en interactie juist wegvalt in plaats van toeneemt.
  • Er is een grotere risico op klachten aan de arm, nek en/of schouder (KANS), omdat flexende werknemers vaker uit het zicht van de leidinggevende zijn.