U bent hier

OR & Medezeggenschap
Flexplekken2. Besluitvorming: van theorie naar praktijk2.4 Rol van de arboprofessional

2.4 Rol van de arboprofessional

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: maart 2025

adviseren

handvatten

Of er voordelen en nadelen gelden aan flexplekken, ligt ­grotendeels aan hoe de werkgever de invoering voorbereidt, organiseert en uitvoert. Hierin is voor de arboprofessional een rol weggelegd. Hij kan vanuit zijn deskundigheid de werkgever adviseren. Hierin werkt de arboprofessional nauw samen met het facilitair management, vastgoed, ICT-specialisten, HR, de OR en eventuele externe deskundigen. Als iedereen de handen ineenslaat, zijn er voldoende handvatten om het flexwerken te doen slagen. De mening en inbreng van werknemers zijn ook van belang.

Organiseer een workshop!

visualiseren

Verwacht een werkgever veel weerstand? Een workshop kan helpen. De arboprofessional kan werknemers uitleggen wat de bedoeling is en wat de voordelen zijn, zowel voor hen als voor de werkgever. Het visualiseren van een aantrekkelijke en gezellige flexplek met mooie designmeubels spreekt vaak aan. Geef de werknemers tevens de kans mee te denken en ideeën aan te dragen. Organiseer de workshop eventueel in samenwerking met de OR, om zo het draagvlak te vergroten.

Onkostenvergoeding

wettelijk 
verplicht

Daarnaast kan de arboprofessional de werkgever adviseren om werknemers in het kader van het arbobeleid een onkostenvergoeding te verstrekken voor het inrichten van de thuiswerkplek. De werkgever is immers wettelijk verplicht om zorg te dragen voor een veilige werkplek en hij mag de kosten hiervoor niet op de werknemer verhalen. Het verstrekken van een vergoeding aan de werknemer voor de inrichting van de thuiswerkplek draagt bij aan de invulling van deze zorgplicht.