U bent hier

OR & Medezeggenschap
De ambtelijk secretaris9. Bijzondere situaties9.1 Ambtelijk secretaris is OR-lid

9.1 Ambtelijk secretaris is OR-lid

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2018

vacature

Het komt voor dat een OR-lid na enige tijd solliciteert op de vacature voor ambtelijk secretaris. De vraag is dan of het verstandig is dat hij OR-lid blijft. De wet zegt daar niks over, dus het is aan u en uw bestuurder om daarvan iets te vinden.

Denk bij het opstellen van de vacature al na of een OR-lid kan solliciteren. Zo ja, moet hij dan zijn functie als OR-lid neerleggen of kan dat prima naast elkaar? U mag kiezen!

OR-lidmaatschap

Andersom komt ook voor: een ambtelijk secretaris stelt zich kandidaat voor het OR-lidmaatschap. Hij is tenslotte een werknemer en mag zich net als iedere andere werknemer gewoon verkiesbaar stellen, zolang hij maar voldoet aan de wettelijke en reglementaire eisen (zoals diensttijd).

Voldoet de ambtelijk secretaris aan de eisen voor het verkiesbaar stellen, dan kunt u hem dat niet weigeren. Het is wel slim om samen met hem en de functioneel en hiërarchisch leidinggevende om tafel te gaan om te bespreken of en hoe hij beide rollen goed kan blijven invullen.

Aandachtspunten

dubbelrol

Een belangrijk aandachtspunt bij zo’n dubbelrol is dat de ambtelijk secretaris de vrijstelling krijgt zoals andere OR-leden die ook hebben voor het OR-werk. U moet er goed over nadenken wat dat betekent voor zijn takenpakket. Het is namelijk belangrijk dat een OR-lid volledig (inhoudelijk) meedoet met de OR-vergaderingen en niet ook verantwoordelijk is voor het verslag. Ga er daarbij niet aan voorbij dat het van OR-leden een omschakeling vraagt dat de ambtelijk secretaris ineens inhoudelijk meediscussieert.

Zodra één persoon zowel de functie van OR-lid als ambtelijk secretaris invult, is het belangrijk dat u daar gezamenlijk heel duidelijke afspraken over maakt, zodat iedereen met dezelfde verwachtingen om tafel gaat.