8.3 Noodgedwongen vertrek
reorganisatie
Soms dwingt een noodsituatie u tot de beslissing om te stoppen met de ambtelijk secretaris, bijvoorbeeld bij een reorganisatie als het aantal uren van zijn functie aanzienlijk zakt of als de functie zelfs op de schop gaat in het nieuwe plan.
Een ambtelijk secretaris is vaak vanaf het begin op de hoogte en ziet de gevolgen voor zijn positie aankomen. Ook voor u is het meestal geen donderslag bij heldere hemel. Zorg dat u de situatie op tijd met elkaar bespreekt.
onvrijwillig
Vaak is het in dit soort situaties zo dat zowel uw OR als de ambtelijk secretaris tevreden zijn over zijn inzet, resultaat en de samenwerking, maar zijn de ontwikkelingen buiten de OR reden voor een noodgedwongen vertrek. Dit is meestal onvrijwillig, maar niet onverwacht.
Afspiegeling
Bij een reorganisatie om bedrijfseconomische reden met ontslag, speelt het afspiegelingsbeginsel een belangrijk rol. Daarbij wordt het personeel ingedeeld in dezelfde uitwisselbare functies en vervolgens daarbinnen in leeftijdsgroepen. Per leeftijdsgroep komen de werknemers met het kortste dienstverband als eerste in aanmerking voor ontslag.
Ambtelijk secretaris ontspringt de dans
uitwisselbare functie
Voor de ambtelijk secretaris zit de crux in de uitwisselbare functie. Dit is namelijk aan de orde als meerdere werknemers dezelfde functie uitoefenen. Een duidelijke functieomschrijving specifiek voor zijn functie als ambtelijk secretaris benadrukt zijn unieke positie, waardoor hij minder snel voor ontslag in aanmerking komt.
Wettelijke ontslagbescherming
opzegverbod
In artikel 21 van de Wet op de ondernemingsraden staat dat de ambtelijk secretaris – net als u als lid van de OR – niet vanwege zijn functie mag worden benadeeld of ontslagen. Er zijn wel uitzonderingen op het opzegverbod voor ontslag. Zonder uitzondering kan het ontslag alleen via de kantonrechter. Voor de rechter is het vervolgens de vraag of het ontslag te maken heeft met het werk van de ambtelijk secretaris voor de OR. Is dat het geval, dan kent hij het ontslagverzoek niet toe.