U bent hier

Onderneming & Personeel
Werving & selectie5. Het sollicitatiegesprek5.5 Selectiefouten

5.5 Selectiefouten

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: juni 2018

Uit de praktijk zijn er genoeg voorbeelden te vinden van hoe u het beste een sollicitatiegesprek houdt, maar ook voorbeelden van wat u beter niet kunt doen. Er weet van hebben is stap één, ze vervolgens niet maken is stap twee. Hieronder een aantal veelvoorkomende selectiefouten.

Halo-effect

opvallend

Bij sollicitanten met een opvallende ervaring kan deze ervaring als een zon schitteren over andere ervaringen en u als het ware verblinden. Denk aan de sollicitant die klantvriendelijk is (en hier misschien zelfs een award voor heeft gekregen) en daardoor ook wel analytisch sterk zal zijn, kan prioriteren en stressbestendig is.

Horn-effect

Het horn-effect is het tegenovergestelde van het halo-effect: een negatief punt stelt de sollicitant in een ongunstig daglicht en overschaduwt zijn andere (goede) eigenschappen.

Overwaardering van zeldzame eigenschappen

kwaliteiten

Als een sollicitant aan het WK Hockey heeft meegedaan en solliciteert naar een functie als accountmanager ligt hij, zonder dat het gesprek heeft plaatsgevonden, al een straatlengte voor op andere sollicitanten. Houd in gedachten dat deze deelname weinig tot niets zegt over zijn kwaliteiten als accountmanager.

Een selectiefout die hierop voortborduurt is de invloed van de functiezwaarte. De kans is groot dat u sollicitanten die hoge functies hebben vervuld als ‘beter’ beoordeelt.

Stokpaardjes en spiegelen

sympathie

Een sollicitant die een aantal overeenkomsten met u vertoont kan eerder rekenen op sympathie en overwaardering (‘ons kent ons’) van zijn mogelijkheden. Denk aan het feit dat u en de sollicitant op dezelfde universiteit hebben gestudeerd of dezelfde hobby hebben. Maar ook deze sollicitanten moet u stevig aan de tand voelen.

Ervaring is niet hetzelfde als er goed in zijn

impliceren

motivatie

Het hebben van werkervaring impliceert niet per definitie dat de sollicitant gekwalificeerd is. Veel in de keuken staan maakt nog geen goede kok. De wijze waarop hij heeft gewerkt, is veel belangrijker. Staar u ook niet blind op de kennis die iemand meebrengt. Dat is van toegevoegde waarde, maar geen garantie voor goede prestaties in de nieuwe functie. Daar is namelijk ook motivatie voor nodig.