3.1 Een praktisch document
kritisch
ambities
tijdsplanning
Het is goed om er gedurende het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan rekening mee te houden dat het een praktisch document is. De medewerker moet kritisch naar zichzelf en zijn werk kijken en dat kan heel wat vragen oproepen. Ook bedenken waar de medewerker naartoe wil, kan ingewikkeld zijn. Wat wil hij nu echt? Is dat realistisch of is het beter om bepaalde ambities (voorlopig) op te geven? Dit soort vragen beantwoorden kan uitdagend, heel persoonlijk en zelfs emotioneel zijn. Toch is het de bedoeling dat dit uiteindelijk leidt tot een heel praktisch plan met concrete acties en een heldere tijdsplanning. Het is belangrijk om dit doel van het traject voor ogen te houden en te voorkomen dat het verzandt in vage ambities.
Eenvoud en helderheid
grote lijn
Een eenvoudig plan is altijd beter uit te voeren dan een ingewikkeld. Stuur er dus op aan dat de medewerker de grote lijn in zijn plannen bewaakt en dit zo helder mogelijk opschrijft. Dit maakt het plan vanzelf een stuk praktischer. Op die manier kan de medewerker zich concentreren op wat echt belangrijk is.
Lengte
twee pagina’s
Het is ook goed om te lengte te beperken. Een plan van twee pagina’s A4 nodigt meer aan om ermee aan de slag te gaan dan een rapport van 24 pagina’s. Een POP moet behapbaar zijn voor de medewerker, maar ook voor de leidinggevende. Hij moet immers samen werken aan de uitvoering ervan. Als hij met vijftien medewerkers tegelijk een POP-traject doorloopt, wilt u dat hij zich niet voortdurend moeten verdiepen in vijftien vuistdikke documenten. Het is slim de medewerker beperkingen op te leggen. Zo zegt u bijvoorbeeld dat het plan niet meer dan vier pagina’s mag beslaan. U zult zien: in praktijk moet dit lukken.