4.3 Proeftijd
elk moment
Is er bij het aangaan van de arbeidsovereenkomst een geldige proeftijd afgesproken, dan kan de werknemer de overeenkomst tijdens de proeftijd zonder problemen beëindigen. Een ontslag tijdens de proeftijd kan op elk gewenst moment plaatsvinden en de overeenkomst wordt dan per direct beëindigd. De werknemer hoeft geen rekening te houden met een opzegtermijn.
Opzegging van de werknemer tijdens de proeftijd kan alleen tot een schadevergoeding voor uw organisatie leiden als u weet aan te tonen dat hij de proeftijd doelbewust misbruikt heeft.
Geen opzegtermijn
opzegverbod
Als werkgever heeft u tijdens de proeftijd ook recht op directe beëindiging van de overeenkomst. Hierbij geldt eveneens geen opzegtermijn, u heeft verder geen ontslagvergunning nodig van UWV en de opzegverboden zijn in dit geval niet van toepassing. Ook bent u niet verplicht om bij opzegging in de proeftijd een reden voor het ontslag te vermelden, tenzij de werknemer daarom vraagt. Vraagt hij daarom, dan moet u de ontslagreden schriftelijk geven. Dit geldt zowel bij een contract voor bepaalde tijd als bij een contract voor onbepaalde tijd.
Niet discrimineren bij proeftijdontslag
ziekte
Een werkgever mag nog vóór de eerste werkdag overgaan tot proeftijdontslag. Maar doet hij dit wegens ziekte van de werknemer, dan kan de opzegging een vorm van discriminatie zijn. Een werkgever die een ‘aanstaande’ werkneemster met longkanker ontsloeg, werd veroordeeld tot het betalen van een forse billijke vergoeding van € 33.000. Dit was het bedrag dat de werkneemster zou hebben ontvangen tijdens haar eerste tijdelijke contract van een jaar.
Rechtbank Limburg, 25 oktober 2022, ECLI (verkort): 8265