8.1 Verloop re-integratie
De eerste stap van een re-integratietraject is de zogeheten re-integratie eerste spoor: de inspanning om een zieke werknemer weer zijn eigen functie te laten uitvoeren of anders een andere functie binnen uw organisatie te zoeken. Als dat niet mogelijk is, moet u naar re-integratiemogelijkheden bij een andere werkgever kijken: de re-integratie tweede spoor (zie paragraaf 8.1.3).
8.1.1 Terug naar eigen functie
oude functie
Als de werknemer weer (deels) aan het werk kan, moet u altijd eerst kijken of de werknemer zijn oude functie (deels) kan hervatten. Hiervoor kan het nodig zijn de functie of werkplek aan te passen. Denk hierbij aan de aanpassing van dienstroosters of de herverdeling van taken, bijvoorbeeld door werk over te dragen aan collega’s van de werknemer. U hoeft deze aanpassingen niet te doen als dit de arbeidsorganisatie te ernstig verstoort.
aanpassingen
Aanpassingen aan de werkplek kunnen bijvoorbeeld een aangepast toilet, automatische deuren of een traplift zijn. Aan dit soort voorzieningen kan UWV onder voorwaarden een bijdrage leveren (zie paragraaf 8.2.1).
Soms is eerst verder onderzoek nodig
oefenperiode
In bepaalde situaties kan het onduidelijk zijn wat de werknemer nog precies kan qua werk. De bedrijfsarts of arbodienst kan dan arbeidstherapie adviseren. In dat geval gaat de werknemer tijdelijk (deels) aan het werk. In die oefenperiode bekijkt de bedrijfsarts of arbodienst wat de werkmogelijkheden van de werknemer zijn. Deze periode mag in principe maximaal zes weken duren.
Arbeidstherapie geldt overigens niet als werkhervatting en heeft ook geen zogeheten loonwaarde: de werknemer geldt tijdens die oefenperiode gewoon als ziek.
8.1.2 Andere functie bij werkgever
ander passend werk
Is het niet mogelijk om de werknemer weer zijn eigen functie te laten uitvoeren – eventueel in aangepaste vorm – dan moet u bekijken of er ander passend werk beschikbaar is binnen uw organisatie.
Passend
scholing
geen tijdverlies
Passend werk is werk dat de werknemer met zijn gezondheidsklachten nog kan uitvoeren. Hierbij is het de bedoeling dat de functie zo veel mogelijk aansluit bij de eerdere werkzaamheden van de werknemer, voor hetzelfde aantal uren is als de oude functie en voor een langere tijd uitvoerbaar is. Om een passende functie voor de zieke werknemer te regelen, kan het nodig zijn de werknemer scholing aan te bieden of hem bepaalde taken met een andere werknemer te laten ruilen. Begin op tijd met het zoeken naar ander passend werk binnen uw organisatie. Dat geldt ook als de werknemer misschien nog wel naar zijn oorspronkelijke functie kan terugkeren. Zo verliest u geen tijd als terugkeer toch niet mogelijk blijkt te zijn.
De werknemer is verplicht om mee te werken aan zijn re-integratie. Zo moet de werknemer bijvoorbeeld (tijdelijk) ander passend werk accepteren of een cursus volgen als dit nodig is.
niet voldoende
voorstellen afwijzen
Bij het zoeken naar ander passend werk binnen uw eigen organisatie moet u alle mogelijkheden onderzoeken. Alleen informeren naar vacatures of de werknemer laten meedraaien in een sollicitatieprocedure is niet voldoende. U hoeft echter niet zo ver te gaan dat u een andere werknemer ontslaat om de zieke werknemer te kunnen laten re-integreren. Verder moet u ingaan op voorstellen die de werknemer zelf doet voor zijn re-integratie, ook al zijn hiervoor aanpassingen nodig. U mag zulke voorstellen alleen afwijzen bij zwaarwegende redenen.
8.1.3 Functie bij andere werkgever
blijvend in dienst
meerdere werkgevers
Lukt het niet om de werknemer te laten re-integreren in uw organisatie – dus niet in zijn eigen functie en niet in ander passend werk – dan moet u samen met de werknemer op zoek naar een andere werkgever waar hij blijvend in dienst kan treden. Dit is de zogeheten re-integratie tweede spoor. De nieuwe werkgever kan bijvoorbeeld een zusterorganisatie zijn of een organisatie uit uw netwerk. Als de zieke werknemer meerdere werkgevers heeft, is het ook mogelijk om hem te laten re-integreren bij één van die andere werkgevers.
Eerder beginnen aan re-integratie tweede spoor
U moet tijdig beginnen met het zoeken naar werk buiten de organisatie, en wel uiterlijk na een jaar ziekte. Dat is niet alleen ter bevordering van de re-integratie, maar ook om een loonsanctie van UWV te voorkomen vanwege verzaking ervan (zie paragraaf 3.1.5).
direct starten
meer kansen
Op dit moment mag u op zijn vroegst vanaf de achtste week ziekte starten met re-integratie tweede spoor. Het nieuwe kabinet wil werkgevers in de toekomst de mogelijkheid bieden om direct te starten met re-integratie tweede spoor. Wel moeten de werknemer en de bedrijfsarts dan in overleg tot de conclusie komen dat in het eerste ziektejaar re-integratie bij een andere werkgever meer kansen biedt. Nu zijn werkgevers en werknemers verplicht uiterlijk het tweede ziektejaar het tweede spoor in te zetten, tenzij er binnen drie maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting.
Voordeel
nieuwe werkgever
no-riskpolis
De werknemer hoeft niet per se eerst twee jaar ziek te zijn voordat hij bij zijn nieuwe werkgever in dienst kan treden. Dit kan ook al tijdens de eerste twee jaar ziekte. De nieuwe werkgever is vanaf de indiensttreding verantwoordelijk voor de loonbetaling. Eventueel kan UWV dit aanvullen met een WGA-uitkering (zie paragraaf 9.2). Bij ziekte van de werknemer heeft de nieuwe werkgever het voordeel dat (onder voorwaarden) de no-riskpolis geldt (zie paragraaf 4.1). Dat geldt uiteraard ook als een zieke werknemer van een andere werkgever bij u komt re-integreren.
alternatief
Re-integratiebedrijven kunnen – tegen betaling – een helpende hand bieden bij de re-integratie tweede spoor. Ook zogeheten Poortwachtercentra kunnen dat. Door hun netwerk in het regionale bedrijfsleven kunnen deze centra bemiddelen bij de zoektocht naar een nieuwe werkgever.
Detachering
initiatief van werknemer
Het detacheren van een werknemer bij een andere werkgever kan een alternatief zijn. De werknemer houdt dan zijn dienstbetrekking bij u – volgens alle met hem gemaakte afspraken – en re-integreert gedurende een bepaalde periode bij de andere werkgever. Na die periode kan de werknemer (eventueel) bij die werkgever in dienst treden. De andere werkgever betaalt een vergoeding aan u voor de diensten van de werknemer. De detachering is voor die werkgever een mogelijkheid om de werknemer te beoordelen zonder hem al in dienst te hebben. Het initiatief tot detachering kan bij zowel u als de werknemer liggen.
Leg de afspraken rond de detachering met de andere werkgever vast in een detacheringsovereenkomst. Op rendement.nl/hrdossier vindt u een voorbeeld van zo’n detacheringsovereenkomst. Let erop dat de werknemer een kopie van deze overeenkomst moet krijgen.
8.1.4 Verslag re-integratie
nodig
documenten
Alle activiteiten die u onderneemt in uw poging de werknemer te laten re-integreren, moet u vastleggen in het re-integratieverslag. Dit verslag heeft de werknemer nodig om na twee jaar ziekte een WIA-uitkering bij UWV te kunnen aanvragen. Aan de hand van het re-integratieverslag beoordeelt UWV of u er alles aan heeft gedaan om de werknemer te laten re-integreren (zie paragraaf 8.2.4).
U moet in het re-integratieverslag in elk geval de volgende documenten opnemen:
- probleemanalyse (zie paragraaf 2.1.3);
- plan van aanpak (zie paragraaf 2.1.4);
- (eerstejaars)evaluatie (zie paragraaf 2.1.6);
- actueel oordeel bedrijfsarts of arbodienst (zie paragraaf 3.1.3);
- eindevaluatie (zie paragraaf 3.1.3).