U bent hier

5.4 Einde

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: mei 2024

via Belastingdienst

naar publieke verzekering

Als uw organisatie het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet wil beëindigen, moet u dit ook via de Belastingdienst regelen. Het verzoek tot beëindiging van het eigen risico dragen moet u ook weer vóór 2 oktober of vóór 1 april indienen, zodat u per 1 januari respectievelijk 1 juli daaropvolgend kunt terugkeren naar de publieke verzekering via UWV.

Beëindigen

drie jaar

Bedenk goed dat het beëindigen van het eigen risico dragen voor de Ziektewet inhoudt dat u het eigenrisicodragerschap de komende drie jaar niet opnieuw kunt aangaan (zie de voorwaarden in paragraaf 5.1).

uitslag via beschikking

U gebruikt voor het beëindigingsverzoek hetzelfde formulier als voor het aanvragen van het ZW-eigenrisicodragerschap, te downloaden van belastingdienst.nl.

Verzoek

Ook de uitslag op dit verzoek geeft de fiscus af via een voor bezwaar vatbare beschikking, waarbij een bezwaartermijn van zes weken geldt. Als de Belastingdienst het einde van het eigenrisicodragerschap toekent, gaat uw organisatie vanaf dat moment weer het ZW-deel van de Whk-premie betalen.

Als het eigenrisicodragerschap eindigt, kan het zijn dat u ZW-premie betaalt over loon van vóór de beëindigingsdatum. Bij bijvoorbeeld een einde per 1 juli en verloning per vier weken, betaalt u bij uitbetaling in juli ZW-premie over ál het loon van de zevende periode (17 juni - 14 juli).

Anders

failliet 
verklaard

Het ZW-eigenrisicodragerschap kan ook anders eindigen dan op uw verzoek. Zo vindt bijvoorbeeld beëindiging van rechtswege plaats vanaf de datum waarop uw organisatie failliet is verklaard, de schuldsaneringsregeling natuurlijke personen van toepassing is verklaard of uw organisatie geen werkgever meer is.

Verzuimbegeleiding

per direct

De Belastingdienst kan ook voor beëindiging van het eigenrisicodragerschap van uw organisatie kiezen. Dat gebeurt – per direct – als uw organisatie zich bij de verzuimbegeleiding van (ex-)werknemers niet langer laat bijstaan door een gecertificeerde deskundige of dienstverlener. U bent verplicht om het aan de fiscus en UWV te melden als u zich niet langer laat bijstaan bij de verzuimbegeleiding.

Als uw organisatie geen gebruik meer maakt van verzuimbegeleiding en hiervan geen melding maakt, kan UWV uw organisatie een boete opleggen. U moet de melding bovendien zelf doen; die mag uw eventuele intermediair niet voor u regelen.

Uitlooprisico

geen verschil

Als het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet eindigt, blijft uw organisatie daarna nog wel verantwoordelijk voor betaling van de lopende ZW-uitkeringen voor (ex-)werknemers die ziek zijn geworden in de periode van eigen risico dragen. Dit is het zogeheten uitlooprisico. Het maakt hierbij geen verschil of het eigenrisicodragerschap op uw verzoek is geëindigd of om een andere reden.

Heeft uw organisatie een private verzekering afgesloten voor het ZW-risico, kijk dan de verzekeringsvoorwaarden goed na. Het kan namelijk zijn dat die verzekering ook het uitlooprisico dekt!

Terugkeerpremie

halve sectorpremie

financiële voordelen

Omdat UWV bij een overstap van een ZW-eigenrisicodrager naar de publieke verzekering vaak geen inzicht heeft in de eerdere ZW-lasten van die werkgever, kan de instantie niet direct de individuele schadelast vaststellen. Daarom geldt voor terugkerende (middel)grote werkgevers voor maximaal twee jaar de zogeheten terugkeerpremie ZW. Kleine werkgevers betalen een premie gebaseerd op de schadelast in hun sector (sectorale premie) en hebben er dus niet mee te maken. Vóór 2024 bedroeg de terugkeerpremie voor (middel)grote werkgevers meestal een halve sectorale premie, terwijl zij in het eerste eigenrisicojaar gelijk de volle lasten betaalden. Die halve sectorale premie was vaak geen goede weergave van het risico dat de werkgever op ZW-lasten had. Het gevolg was een ongelijk speelveld tussen de publieke verzekering en het eigenrisicodragerschap. De keuze voor één van de twee kon gebaseerd worden op financiële voordelen van het systeem; dat is niet de bedoeling achter de opzet van deze ‘hybride markt’.

Wijziging

Vanwege dit probleem zijn de regels gewijzigd: werkgevers die terugkeren naar UWV, betalen sinds dit jaar niet langer een halve maar een gehele sectorale premie. Door de wijziging levert regelmatig wisselen tussen het eigenrisicodragerschap en de publieke verzekering geen premievoordeel meer op en is de premie van het collectief publiek verzekerden licht omlaaggegaan.

Meer over de wijziging kunt u lezen in het verdiepingsartikel ‘Terugkeerpremie na eigenrisicodragerschap omhoog per 2024’ op rendement.nl/hrdossier.