U bent hier

10.2 Regels voor boete

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier HR Rendement
Publicatiedatum: april 2017

Arbeidstijdenwet

boetebedrag

De sanctie die een inspecteur als eerste zal opleggen is een boete. Zo’n financiële straf is er vooral op gericht om het financiële voordeel van het overtreden van de wet weg te nemen. Boetes worden pas uitgedeeld als een waarschuwing of eis tot naleving geen soelaas biedt. Daarnaast zal Inspectie SZW minder coulant optreden als u bijvoorbeeld een ernstig ongeval met meldingsplicht niet meldt. Ook het overtreden van de Arbeidstijdenwet, het laten werken met wettelijk verboden stoffen en werknemers zonder bescherming blootstellen aan gezondheidsbedreigende stoffen en situaties resulteert al snel in een boete. Die boetes zijn niet mals: hoewel het boetebedrag bij € 410 start, kan het oplopen tot maximaal € 820.000.

10.2.1 Matiging boete

niveau

Er zijn matigingsgronden waarop de boete kan worden verlaagd. Dit is bijvoorbeeld het geval als uw organisatie direct maatregelen heeft genomen. U kunt op vier niveaus aantonen dat uw organisatie de juiste maatregelen heeft genomen. Per categorie daalt het boetebedrag dan met 25%. De toezichthouder zal die inspanningen op de volgende punten beoordelen:

  • zijn de risico’s goed geïnventariseerd (in een RI&E) en is er een veilige situatie ontwikkeld waarmee uw organisatie opnieuw aan de Arbowet voldoet;
  • zijn voor het toepassen van een veilige werkwijze de juiste maatregelen op persoonlijk niveau genomen, zoals het verstrekken van persoonlijke beschermingsmiddelen;
  • zijn er juiste en concrete instructies gegeven;
  • is er goed toezicht gehouden.

U kunt de boete in totaal dus met 100% verlagen als u op alle niveaus aantoonbaar de juiste maatregelen heeft genomen. Voldoet u aan twee van de genoemde eisen, dan wordt het boetebedrag met 50% verlaagd.

Hardleers

herhaaldelijk

bezwaar ­maken

Inspectie SZW heeft een hekel aan hardleerse werkgevers. Als uw organisatie herhaaldelijk de fout in gaat of aanbevelingen en waarschuwingen negeert, kunt u rekenen op extra hoge boetes en strengere sancties. Inspectie SZW mag boetebedragen dan bijvoorbeeld verdubbelen. Blijft uw organisatie ook daarna herhaaldelijk in gebreke, wat leidt tot ernstige situaties voor de werknemer, dan kan de boete opnieuw worden verdubbeld door Inspectie SZW.

10.2.2 Onterechte boete

U kunt altijd bezwaar maken tegen een boete. Bijvoorbeeld omdat u ervan overtuigd bent dat het een incident betrof. Dat bezwaar moet u zes weken na de beschikking indienen.

betalen

gegevens

Ondertussen moet uw organisatie de opgelegde boete wel betalen. Als na een bezwaar blijkt dat de boete onterecht is opgelegd, wordt het boetebedrag binnen zes weken weer terugbetaald aan uw organisatie. Het bezwaarschrift moet de volgende gegevens bevatten:

  • naam en adres van de werkgever;
  • een beschrijving van de beschikking, voorzien van het zogenoemde kenmerknummer en de datum;
  • een kopie van de beschikking;
  • de redenen van het bezwaar;
  • een onderbouwing van het bezwaar, plus eventuele kopieën van officiële documenten;
  • de handtekening van de indiener, met de plaats van ondertekening, datum en een datumstempel.

Adres bezwaarschrift

U kunt uw bezwaar indienen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op het volgende adres:

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

t.a.v. Directie Wetgeving, Bestuurlijke en Juridische Aangelegenheden

Bureau Ondersteuning

Team 1

Postbus 90801

2509 LV Den Haag

Of als pdf-bestand per e-mail naar:

[email protected].