U bent hier

9.2 Nieuwe ontslagregels

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

Op 1 juli 2015 zijn de ontslagregels veranderd, als onderdeel van de gefaseerde invoering van de nieuwe Wet werk en zekerheid (WWZ). Daardoor verandert ook het één en ander bij ontslag van werknemers na twee jaar ziekte.

9.2.1 Ontslag via UWV

ontslag­vergoeding

UWV

kantonrechter

U moet voortaan bij ontslag van zieke werknemers altijd een procedure via UWV starten. Voorheen hadden werkgevers twee opties: een ontslagvergunning aanvragen bij UWV of ontbinding van de arbeidsovereenkomst door de kantonrechter. Via de rechter hield de werknemer er vaak nog een ontslagvergoeding aan over, via UWV stond hij met lege handen. Of een werknemer wel of niet een vergoeding kreeg, lag dus niet aan de ontslagreden, maar aan de route die de werkgever koos. Dit leidde tot rechtsongelijkheid. In de nieuwe wet is de ontslagreden leidend:

  • UWV behandelt ontslagaanvragen wegens bedrijfseconomische redenen én langdurige arbeidsongeschiktheid.
  • De kantonrechter behandelt de zaak als er sprake is van een ‘in de persoon van de werknemer gelegen’ reden voor ontslag, zoals een verstoorde arbeidsrelatie, disfunctioneren, verwijtbaar handelen en frequent verzuim.

Zijn er meerdere ontslagredenen, bijvoorbeeld zowel langdurige arbeidsongeschiktheid als een arbeidsconflict? Kies dan de ontslagroute met de meeste kans van slagen. Het kan verstandig zijn de kwestie aan een juridisch adviseur voor te leggen.

9.2.2 Procedure

formulier

U kunt de aanvraag voor ontslag na twee jaar ziekte digitaal indienen via een formulier van UWV. Mist UWV informatie, dan krijgt u daarvan bericht. U heeft dan acht dagen de tijd om de ontbrekende gegevens alsnog op te sturen.

bericht

arbeids­deskundige

Zo gauw UWV alle gevraagde informatie heeft, ontvangt de werknemer binnen veertien dagen het bericht van UWV dat er een ontslagaanvraag is ingediend. De werknemer krijgt veertien dagen de tijd om een verweer op te stellen. Als de zaak complex is, kan UWV de zaak nog voorleggen aan een arbeidsdeskundig adviseur, maar dat hoeft niet. De conclusie van de deskundige krijgen u en de werknemer toegestuurd. U en de werknemer hebben vervolgens zeven dagen om erop te reageren.

UWV probeert de ontslagprocedure binnen vier weken na ontvangst van de aanvraag af te ronden, maar kan hier zo nodig van afwijken. Zo kan het voorkomen dat de termijnen verlengd worden bij erg complexe ontslagsituaties.

Vier weken geldig

opzegtermijn

Heeft u de ontslagvergunning van UWV binnen, dan heeft u vier weken de tijd om de zieke werknemer te ontslaan. Voorheen was dit acht weken. Bij het ontslag moet u rekening houden met de opzegtermijn van de arbeidsovereenkomst. De tijd die de ontslagprocedure heeft gekost mag u van de opzegtermijn aftrekken, maar er moet wel minimaal een maand opzegtermijn overblijven.

Toch naar de rechter

Kent UWV geen ontslagvergunning toe? Of krijgt u die wel, maar is de werknemer het er niet mee eens? Dan kunt u alsnog bij de kantonrechter belanden. Beide partijen hebben na de beslissing van UWV twee maanden de tijd om naar de rechtbank te stappen om de beslissing van UWV aan te vechten. Daarna is eventueel hoger beroep en cassatie mogelijk. Wel toetst de rechter het ontbindingsverzoek op dezelfde gronden als UWV.