9.1 Opzegverbod
beschermd
Werknemers genieten in Nederland al een bepaalde mate van ontslagbescherming, aangezien de werkgever met een goede ontslagreden bij UWV of de rechter moet aankloppen. Zieke werknemers worden nog meer beschermd tegen baanverlies: voor hen geldt een opzegverbod. Dit verbod vindt u samen met enkele andere verboden – zoals het verbod op ontslag van een OR-lid of ontslag bij zwangerschap – in artikel 7:670 van het Burgerlijk Wetboek (BW).
Ziekmelding om ontslag te dwarsbomen
Het komt voor dat een werknemer zich ziek meldt als hij ontslag voelt aankomen. Hij hoopt dan het ontslag te dwarsbomen of uitstellen door zich te beroepen op het opzegverbod bij ziekte. Of hij onder het opzegverbod valt, hangt af van de datum van de ontslagaanvraag. Heeft u de ontslagaanvraag al bij UWV liggen vóór de eerste verzuimdag, dan geldt het opzegverbod niet. Het kan daarom verstandig zijn de aanvraag eerst bij UWV in te dienen en pas na ontvangstbevestiging de werknemer in te lichten. Voorkom wel dat uw medewerker via een bericht van UWV moet horen dat hij wordt ontslagen. Het opzegverbod geldt trouwens wel als de werknemer zich ziek meldt op de dag waarop UWV de aanvraag ontvangt. Dit blijkt uit jurisprudentie.
9.1.1
Voorwaarden
niet herstellen
geen ander passend werk
Ook na twee jaar ziekte geeft UWV niet zomaar toestemming voor ontslag. Er moet dan aan twee voorwaarden worden voldaan:
- de werknemer zal waarschijnlijk niet binnen 26 weken herstellen;
- uw organisatie kan de werknemer geen andere passende werkzaamheden bieden.
9.1.2
Toch ontslag mogelijk
Er zijn een aantal uitzonderingssituaties waarin ontslag van zieke werknemers wel eerder mogelijk is:
- bij een faillissement of beëindiging van het bedrijf (of een deel daarvan);
- als de werknemer nog in zijn proeftijd zit;
- als er een dringende reden voor ontslag op staande voet is;
- bij opzegging door de werknemer zelf;
- als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van rechtswege afloopt (al is dit feitelijk geen ontslag);
- bij beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden;
- als de werknemer zonder goede reden weigert mee te werken aan zijn re-integratie, en ook herhaalde waarschuwingen en aanmaningen negeert.
9.1.3 Opzegverbod bij loonsanctie
loondoorbetalingsplicht
Oordeelt UWV na twee jaar ziekte dat u niet voldoende re-integratie-inspanningen heeft geleverd, dan kan uw organisatie een loonsanctie krijgen. Dit houdt in – zoals u in hoofdstuk 8 heeft kunnen lezen – dat de loondoorbetalingsplicht wordt verlengd met maximaal een jaar. Tijdens die sanctieperiode blijft ook het opzegverbod bij ziekte gelden.