8.4 Loon- en verhaalsanctie
inspanningen
UWV kijkt bij de WIA-keuring niet alleen naar de mate van arbeidsgeschiktheid van de werknemer, maar ook naar uw re-integratie-inspanningen. Oordeelt de uitkeringsinstantie dat u of de werknemer niet voldoende aan de verplichtingen heeft voldaan, dan kan UWV een sanctie opleggen.
8.4.1 Loonsanctie
loondoorbetalingsperiode verlengd
UWV kan een loonsanctie opleggen als u niet heeft voldaan aan de wettelijke re-integratieverplichtingen. Dit betekent dat de loondoorbetalingsperiode wordt verlengd. De maximale verlenging is één jaar. De exacte duur van de doorbetaling hangt af van de mate waarin u nalatig bent geweest:
- maximaal vier maanden bij beperkte nalatigheid, bijvoorbeeld als een document ontbreekt in het re-integratieverslag;
- maximaal zes maanden bij ernstige nalatigheid, bijvoorbeeld als u wel maatregelen heeft genomen maar daarbij niet genoeg rekening heeft gehouden met de beperkingen van de zieke werknemer;
- negen maanden bij grove nalatigheid, bijvoorbeeld als u onvoldoende maatregelen heeft genomen;
- de volle twaalf maanden bij uiterste nalatigheid, bijvoorbeeld als u überhaupt geen documenten levert voor het re-integratieverslag en aanmaningen negeert.
WIA-aanvraag uitstellen
U kunt ook zelf uitstel van de WIA-aanvraag aanvragen, en daarmee het re-integratietraject verlengen. Dit klinkt onlogisch, omdat u dan vrijwillig langer loon doorbetaalt. Maar het is wel nuttig als het zo goed als zeker is dat de werknemer binnen korte tijd na die twee jaar weer blijvend aan het werk kan. Voor de werknemer is dat prettig omdat zijn inkomen met een WIA-uitkering sowieso omlaag zou gaan én omdat hij dan niet het etiket ‘arbeidsongeschikt’ krijgt. En u heeft dan niet voor niets geïnvesteerd in een re-integratietraject dat nét niet binnen twee jaar tot een succesvol eind is gekomen. Een verlenging moet minimaal dertien weken duren. Er is geen maximum, maar u kunt de verlenging stopzetten via het formulier ‘Beëindiging verlengde loondoorbetaling WIA’. Dit formulier vindt u op uwv.nl.
8.4.2 Verhaalsanctie
Ziektewetuitkering
bovenop
Eindigt de arbeidsovereenkomst van een zieke werknemer binnen twee ziektejaren van rechtswege (zoals bij een tijdelijk contract), dan vervalt de loondoorbetalingsplicht. De werknemer krijgt vanaf dat moment een Ziektewetuitkering. Dat betekent niet dat u met het einde van het contract in zicht de kantjes er vanaf mag lopen op re-integratievlak. Oordeelt UWV dat u zich onvoldoende heeft ingespannen, dan kan de instantie uw organisatie een verhaalsanctie opleggen. Dit betekent dat UWV de Ziektewetuitkering die de werknemer na zijn dienstverband krijgt, verhaalt op de werkgever. Dat komt nog bovenop de verhoging van de ZW-premie die uw organisatie bij Ziektewetinstroom sowieso betaalt, ongeacht de re-integratie-inspanningen.
Re-integratieverslag
indienen
UWV baseert haar oordeel ook in dit geval op het re-integratieverslag. U moet dit verslag uiterlijk de laatste werkdag van de zieke werknemer opstellen. De werknemer is zelf verantwoordelijk voor het indienen van het verslag bij UWV.
Voor werknemers die korter dan zes weken ziek in dienst zijn, is een verslag niet vereist: die periode is te kort voor serieuze re-integratie-inspanningen. Bij werknemers die nog maar zes tot tien weken in dienst zijn, is een verkort verslag toegestaan.
Sanctieduur
duur van de ziekte
UWV kan de Ziektewetuitkering maximaal één jaar verhalen op uw werkgever. Voor hoelang UWV de verhaalsanctie exact oplegt, ligt aan de duur van de ziekte (de periode waarin u niet aan uw re-integratie-verplichtingen heeft voldaan). Hoe langer die periode is, des te langer de verhaalsanctie doorgaans duurt.
8.4.3 Werknemerssanctie
verlaging van de uitkering
Ook de werknemer is wettelijk verplicht om zich in te spannen voor zijn re-integratie. Dat betekent dat ook de werknemer een sanctie kan krijgen als UWV oordeelt dat hij niet aan zijn re-integratieplicht heeft voldaan. In dat geval is de sanctie een verlaging van de uitkering. Deze verlaging hangt af van de ernst van de situatie. Gaat het om uiterst grove nalatigheid, dan kan UWV zelfs beslissen de aanvraag van de uitkering niet in behandeling te nemen.