8.3 Herkeuring
bezwaar
kosten
Bent u het oneens met het oordeel van UWV over de uitkering? Dan kunt u binnen zes weken na dagtekening bezwaar maken. Ook de werknemer kan dit doen. Hij krijgt dan een herkeuring. Houd er wel rekening mee dit ook minder gunstig kan uitpakken dan de eerste keuring! En dan heeft u ook nog kosten in de vorm van voorbereiding en het inschakelen van een jurist of adviseur. Maak dus een zorgvuldige afweging voordat u aan een herkeuring begint: wat zijn de kosten en wat is de kans op een betere uitkomst?
U kunt bij UWV wel een onkostenvergoeding vragen als u kosten maakt voor het indienen van bezwaar. Hier moet u direct bij het indienen van het bezwaar naar vragen. Op een verzoek achteraf gaat UWV niet in.
8.3.1 Procedure
gesprek
mediation
hoorzitting
Op het moment dat UWV uw bezwaarschrift ontvangt, krijgt u een ontvangstbevestiging. Daarna volgt een telefonisch gesprek en soms ook nog een persoonlijk gesprek, bijvoorbeeld als er gevoelige zaken moeten worden besproken. Vervolgens wordt een poging tot mediation gedaan, waarbij een onafhankelijk persoon bemiddelt tussen u en UWV. Voorwaarde is wel dat beide partijen met mediation instemmen. Doet één van beide dat niet, of loopt het op niets uit, dan volgt een hoorzitting. UWV komt binnen 17 weken na ontvangst van het bezwaar tegen het medische of arbeidskundig oordeel met een reactie.
8.3.2 In beroep gaan
rechter
Bent u – of is de werknemer – het niet eens met de beslissing op het bezwaarschrift, dan kunt u in beroep gaan bij de rechter. Dit kan echter een kostbaar en langdradig proces worden. Daarnaast moet u griffierechten betalen als u beroep wilt aantekenen. Die kosten krijgt u alleen terug als de rechter in uw voordeel oordeelt.
U kunt de stap van het bezwaarschrift overslaan en direct naar de rechter stappen als bij voorbaat duidelijk is dat u en UWV niet op één lijn komen. Dit is bijvoorbeeld het geval als u al een beroepsprocedure heeft lopen over een eerdere beslissing, die veel lijkt op de nieuwe beslissing.