8.1 WIA-aanvraag
werknemersoordeel
v
De werknemer moet de WIA-aanvraag zelf indienen, maar hij heeft wel het re-integratieverslag nodig. Daarnaast moet hij zelf een werknemersoordeel opstellen. In de tussentijd moet u de re-integratie-inspanningen gewoon voortzetten. Kijk op rendement.nl/arbodossier voor de tool WIA-uitkering aanvragen
Wees op tijd
De werknemer moet de WIA-aanvraag uiterlijk in de 93e ziekteweek hebben ingediend. Haalt hij de deadline niet, dan bestaat de kans dat hij zijn uitkering niet op tijd krijgt. En voor uw werkgever dreigt langere loondoorbetaling. U kunt veel problemen voorkomen door deadlines voor het afronden van de eindevaluatie en insturen van de aanvraag duidelijk in uw verzuim- en re-integratiebeleid op te nemen.
8.1.1 Re-integratieverslag
informatie
UWV gebruikt het re-integratieverslag om te beoordelen of er voldoende re-integratie-inspanningen zijn geleverd en of de werknemer recht heeft op een uitkering. In het verslag moet in ieder geval de volgende informatie staan:
- persoonsgegevens van de werknemer, uw werkgever en u als arboprofessional;
- informatie over uw organisatie en de functie van de zieke werknemer;
- datum van de eerste ziektedag;
- het plan van aanpak;
- de eerstejaarsevaluatie;
- de eindevaluatie;
- de probleemanalyse van de bedrijfsarts;
- een actueel oordeel van de bedrijfsarts;
- medische informatie.
Het re-integratieverslag is misschien wel het belangrijkste document van het hele re-integratieproces. Daarom vindt u op rendement.nl/arbodossier diverse tools over het re-integratieverslag.
Re-integratiedossier
notities
Het opstellen van een re-integratieverslag zou niet heel moeilijk moeten zijn als u gedurende het re-integratietraject zorgvuldig het re-integratiedossier heeft bijgehouden en notities heeft gemaakt van alle zeswekelijkse evaluaties. Als het goed is, heeft u alle relevante documenten in het dossier bewaard. Dat dossier kan vervolgens als basis dienen voor het re-integratieverslag. In feite wordt het verslag een samenvatting van het re-integratiedossier.
Eindevaluatie
standaardformulier
gezamenlijk eindoordeel
Bij het re-integratieverslag hoort ook een eindevaluatie van het re-integratieproces. U en de werknemer evalueren daarin nog één laatste keer de uitvoering van het plan van aanpak. Voor het opstellen van de eindevaluatie is een standaardformulier te vinden op de website van UWV. Het invullen van dit formulier is een gedeelde verantwoordelijkheid van u en de werknemer. Hoewel de werkgever (u dus!) het verslag in de meeste gevallen opstelt, moeten beide partijen het ondertekenen. In de eindevaluatie wil UWV lezen wat het gezamenlijke eindoordeel is van het re-integratietraject. Lopen de meningen van werkgever en werknemer uiteen? Dan moeten hun individuele meningen in het verslag staan.
Zijn bepaalde maatregelen uit het plan van aanpak niet uitgevoerd? Of bleken sommige maatregelen niet te werken of anders uit te pakken dan verwacht? Dan moet u dit niet alleen benoemen, maar ook uitleggen.
8.1.2 Werknemersoordeel
open
Naast de gezamenlijke eindevaluatie die werkgever en werknemer insturen, wil UWV ook nog apart het oordeel van de werknemer ontvangen. Bij de gezamenlijke eindevaluatie is een risico dat de werknemer niet helemaal open durft te zijn. De werkgever kan immers alles meelezen. Het werknemersoordeel is bedoeld om de werknemer de kans te geven zijn eerlijke mening te geven. Verzwijgt u bepaalde fouten in de eindevaluatie, dan komen die in het werknemersoordeel.
De werknemer kan het werknemersoordeel invullen via een formulier op uwv.nl. Daarin wordt gevraagd naar zijn mening over documenten als de probleemanalyse en het actueel oordeel van de bedrijfsarts, het plan van aanpak, de eerstejaarsevaluatie en de eindevaluatie.
Re-integratieverslag digitaal indienen
U kunt het re-integratieverslag tegenwoordig ook digitaal bij UWV indienen. UWV heeft hiervoor speciale digitale formulieren, die u eerst op uw eigen computer invult en opslaat (voor uw eigen administratie). Vervolgens kunt u alles via het werkgeversportaal van UWV in één keer uploaden. U krijgt van UWV een bevestiging als alles ontvangen is. UWV verwacht dat door de digitalisering het aantal loonsancties zal dalen. Een werkgever kan niet alleen een loonsanctie krijgen als hij niet aan zijn re-integratieverplichtingen heeft voldaan, maar ook als er iets ontbreekt in het re-integratieverslag. Dit laatste zal volgens UWV door de digitalisering minder vaak voorkomen.
8.1.3 Voortzetten re-integratie
drie maanden
Dat de WIA-aanvraag loopt, betekent niet dat u mag verslappen op re-integratievlak. Tussen het indienen van de aanvraag in de 93e week en de start van de uitkering in week 104 zitten immers nog drie maanden. In die periode blijven alle re-integratieverplichtingen gewoon van kracht. Bent u in de laatste maanden nalatig, dan kan UWV alsnog een sanctie opleggen, ongeacht hoe goed u in de tijd daarvoor uw best heeft gedaan om uw medewerker te re-integreren.
U weet niet hoe de beslissing van UWV uitpakt. Keurt de instantie de aanvraag af, dan moet u de re-integratie voortzetten. U heeft dan wel wat uit te leggen als u tussentijds alle activiteiten heeft gestaakt.