U bent hier

3.4 Eerstejaarsevaluatie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

voortgang

De eerstejaarsevaluatie aan het eind van het eerste ziektejaar is wettelijk verplicht. Dit betekent dat u tussen de 46e en 52e ziekteweek met de werknemer bekijkt welke voortgang is geboekt bij de re-integratie. Bespreek dan in ieder geval:

  • hoe het re-integratietraject het voorgaande jaar is gegaan;
  • hoe de zaken er in de ogen van werknemer en werkgever voor staan;
  • wat het advies van de bedrijfsarts luidt na dat eerste jaar;
  • wat de doelen voor het tweede jaar zijn en welke nieuwe afspraken werkgever en werknemer eventueel maken.

Re-integratie tweede spoor

Als u geen passend werk voor een werknemer kunt creëren, moet u kijken of hij bij een andere werkgever aan de slag kan. Dit heet re-integratie tweede spoor. Daar moet u in ieder geval aan beginnen na één jaar ziekte (zie hoofdstuk 4). Blijkt al eerder dat er geen mogelijkheden binnen uw eigen organisatie zijn, dan moet u natuurlijk niet wachten tot de werknemer in zijn tweede ziektejaar zit, maar hier al eerder mee beginnen.

Evaluatieverslag

hulpmiddel

Gebruik voor uw verslag het formulier ‘Eerstejaarsevaluatie van het plan van aanpak’, dat u via de website van UWV kunt downloaden. U hoeft dit verslag niet in te dienen bij UWV, het is bedoeld als hulpmiddel. Het hoeft pas naar UWV als de werknemer na twee jaar ziekte een WIA-aanvraag indient. Het evaluatieverslag is dan één van de documenten die UWV gebruikt voor de beoordeling van de re-integratie-inspanningen en het recht op een uitkering.

Wordt het plan van aanpak na evaluatie bijgesteld? Ook dat moet schriftelijk gebeuren. Via uwv.nl kunt u daarvoor het formulier ‘Bijstelling Plan van aanpak’ downloaden.