U bent hier

3.1 Probleemanalyse

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

arbeids­beperkingen

De probleemanalyse moet worden opgesteld door een gecertificeerd bedrijfsarts (van de arbodienst). Dit document is geen verslag van de medische kwalen van de werknemer, maar focust op zijn arbeidsbeperkingen en -mogelijkheden. De werkgever moet in de probleemanalyse kunnen lezen of de werknemer zijn oude taken weer kan oppakken (op korte of lange termijn) en zo niet, wat dan alternatieve opties zijn. Ook adviseert de bedrijfsarts in zijn analyse welke maatregelen succesvolle re-integratie kunnen bevorderen.

Re-integratiedossier bijhouden

Documenten als de probleemanalyse en het plan van aanpak bewaart u uiteraard zorgvuldig in het verzuimdossier. Dit dossier, dat ook wel het re-integratiedossier wordt genoemd, is na twee ziektejaren de basis voor het re-integratieverslag dat de werknemer bij zijn WIA-aanvraag moet indienen. In het dossier legt u zo gedetailleerd mogelijk het verloop van het ziekteverzuim vast, welke re-integratieactiviteiten de werkgever en werknemer hebben ondernomen, wat uit tussentijdse evaluaties naar voren kwam en welke correspondentie er verder nog over het re-integratietraject is geweest. U kunt zich voorstellen dat dit een heleboel documenten kunnen worden, dus een systematische, overzichtelijke aanpak is onontbeerlijk!

3.1.1 Rol van de bedrijfsarts

langdurig

Bij kortdurend ziekteverzuim hoeft u de bedrijfsarts uiteraard niet te betrekken. Het kan wel verstandig zijn hem op de hoogte te stellen van het verzuim, maar meestal hoeft hij niet direct een onderzoek te starten. Verwacht u dat de werknemer langdurig thuis zit, dan speelt de bedrijfsarts wel een belangrijke rol. Dan zal hij een afspraak met de werknemer maken voor een persoonlijk gesprek. De bedrijfsarts baseert de probleemanalyse op dit consult en op de medische gegevens van de werknemer. Soms doet hij zelf verder onderzoek, maar hij kan zich ook baseren op het oordeel van de medisch specialist die de werknemer raadpleegt.

De bedrijfsarts mag dan wel de taak hebben om de probleemanalyse te doen, maar het re-integratietraject zelf blijft de verantwoordelijkheid van de werkgever. Ontvangt u na zes weken ziekte geen probleemanalyse, neem dan contact op met de bedrijfsarts of arbodienst.

Geen medische gegevens

niets loslaten

openbaar­making

De bedrijfsarts adviseert de werkgever over de arbeidsbeperkingen en -mogelijkheden van de werknemer, maar noemt in de probleemanalyse geen medische details. Zonder toestemming van de werknemer mag de arts daarover ook niets loslaten. Maar het is niet altijd te voorkomen dat u door de informatie over de beperkingen van de werknemer vaak wel een idee krijgt van wat hem mankeert. En soms moet een werknemer wel akkoord gaan met openbaarmaking van bepaalde medische gegevens, omdat hij anders zijn eigen re-integratie belemmert.

Niet bindend

samen

beargu­menteren

In principe is het advies van de bedrijfsarts niet bindend. Als de werkgever samen met de werknemer besluit dat een andere aanpak beter is of dat u een ander einddoel nastreeft, mag dat. Adviseert een bedrijfsarts bijvoorbeeld werkhervatting in de oude functie, dan kunt u in overleg met de werknemer tot de conclusie komen dat het toch beter is om in een andere functie aan de slag te gaan. U moet dit dan wel goed kunnen beargumenteren. UWV zal willen weten waarom de aanbevelingen van de bedrijfsarts niet zijn opgevolgd.

Wil één van beide partijen het advies van de bedrijfsarts opvolgen, maar de ander niet? Dan kunt u een deskundigenoordeel bij UWV aanvragen. Dit is trouwens ook aan te raden als u in gezamenlijk overleg besluit het advies van de bedrijfsarts niet op te volgen.

3.1.2 Inhoud

Afhankelijk van de situatie levert de bedrijfsarts een beknopte of volledige probleemanalyse.

Beknopte analyse

volledige rust

Een beknopte analyse is toegestaan als re-integratiemaatregelen het verzuim niet kunnen verkorten, bijvoorbeeld omdat al vaststaat dat de werknemer gedurende een bepaalde periode volledige rust nodig heeft en daarna weer gewoon volledig aan de slag kan. Een andere reden om een beknopte analyse op te stellen is als de arts informatie mist en niet goed kan inschatten wat de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer zijn. In de beknopte analyse moeten in ieder geval de volgende gegevens staan:

  • de datum waarop het ziekteverzuim is begonnen;
  • de datum waarop de probleemanalyse is opgeteld;
  • de voorlopige conclusie, met daarin de te verwachten verzuimduur en de constatering dat het verzuim niet valt te verkorten door maatregelen te nemen;
  • het re-integratieadvies van de bedrijfsarts. Dit advies vormt het uitgangspunt voor het plan van aanpak.

Volledige analyse

In een volledige probleemanalyse staat:

  • de datum waarop het ziekteverzuim is begonnen;
  • de datum waarop de probleemanalyse is opgesteld;
  • informatie uit gesprekken met de werkgever en werknemer, zoals de visie van de werknemer op zijn eigen beperkingen en herstel;
  • overige beschikbare informatie (zoals de verzuimhistorie);
  • het eigen oordeel van de bedrijfsarts over alle informatie die hij ter beschikking heeft;
  • de voorlopige conclusie, met daarin de visie van de arts op de vraag of er langdurig verzuim dreigt en wat de werkgever kan doen om de duur te verkorten;
  • het re-integratieadvies;
  • extra informatie voor de huisarts van de werknemer.