U bent hier

10.4 Nadruk op tweede spoor

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: oktober 2015

niet verplicht

In eerste instantie moet u bij zieke werknemers altijd de re-integratiemogelijkheden binnen uw organisatie bekijken: het eerstespoortraject. Een vaste werknemer zult u eerst proberen te re-integreren in zijn oude functie, zoals u kunt lezen in de hoofdstukken 3 en 4. Maar de functie van een flexwerker bestaat na afloop van zijn dienstverband vaak niet meer, of is ingevuld door iemand anders. De werkgever is bij deze zieke ex-werknemers daarom niet verplicht om een andere functie aan te bieden of te creëren binnen zijn organisatie. Bij flexwerkers zal de nadruk in het re-integratietraject sneller op het tweede spoor komen te liggen, dus op re-integratie bij een andere werkgever. Een re-integratiebureau of Poortwachtercentrum kan ook dan uitkomst bieden (zie hoofdstuk 4).

Casemanager voor zieke flexwerkers

Het kan verstandig zijn om voor zieke flexwerkers een casemanager aan te stellen, net zoals bij vaste werknemers die u moet re-integreren. De casemanager houdt het overzicht over het verloop van de re-integratie en de gemaakte afspraken. Dat maakt het onderhouden van het contact ook eenvoudiger: de ex-flexwerker heeft dan een duidelijk aanspreekpunt. U kunt zelf optreden als casemanager, maar de (voormalig) direct leidinggevende kan die taak ook op zich nemen. Bij een ex-werknemer zou u nog kunnen overwegen om een externe verzuimbegeleider aan te stellen.

Passende arbeid

nieuwe werkgever

netwerk

adviseren

Het doel van het tweedespoortraject is om een andere werkgever te vinden die wel passende arbeid kan bieden. Is uw werkgever geen eigenrisicodrager, dan valt het vinden van zo’n nieuwe werkgever in principe onder de verantwoordelijkheid van UWV. Dat betekent niet dat u en uw werkgever geen steentje kunnen bijdragen. Uw werkgever heeft waarschijnlijk een veel groter netwerk en beter inzicht in hoe de sector werkt dan UWV. Daardoor heeft hij ook veel beter zicht op waar de kansen liggen. En u als arboprofessional kunt die nieuwe werkgever vervolgens adviseren over de beperkingen en mogelijkheden van de werknemer. Zo vergroot u de kans dat de re-integratie bij de andere werkgever succesvol is (en uw premies dus omlaag gaan).