10.2 Re-integratie
uit het zicht
Als uw werkgever publiek verzekerd is, wordt de re-integratie van ex-werknemers een taak van UWV vanaf het moment dat het dienstverband eindigt. Deze ex-werknemers verdwijnen dus uit het zicht, terwijl u er wel een hogere premie voor gaat betalen. Dit gebeurt overigens niet meteen, maar met een vertraging van twee jaar.
10.2.1 In dienst houden
geen invloed
contractverlenging
Natuurlijk kunt u contact houden met de flexwerker (zoals u leest in paragraaf 10.3) en uw best doen om hem te re-integreren. Het punt is wel dat u geen daadwerkelijke invloed of pressiemiddelen heeft om hem te stimuleren. Wilt u meer grip houden op de re-integratie, dan kunt u een flexwerker die ziek uit dienst dreigt te gaan, een contractverlenging aanbieden. De loondoorbetaling en re-integratieverplichtingen blijven dan van kracht. Dat betekent dat u ook sancties kunt opleggen als de werknemer zijn re-integratie hardnekkig blijft traineren, zoals het loon inhouden.
Wordt een flexwerker meer dan zes weken voor het einde van zijn dienstverband ziek, dan moet u zich tot de beëindiging sowieso inspannen voor re-integratie. Anders kan UWV een verhaalsanctie opleggen en de ZW-uitkering deels op uw organisatie verhalen.
10.2.2 Eigenrisicodrager
geen premie ZW-flex
Is uw werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet, dan staan de zaken er iets anders voor. Uw organisatie betaalt dan geen premie ZW-flex. In plaats daarvan neemt uw werkgever de volledige kosten op zich van de Ziektewetuitkering als één van zijn flexwerkers ziek wordt. In dat geval blijft u ook na afloop van het dienstverband verantwoordelijk voor de re-integratie van deze werknemer. Hierbij is er in feite weinig verschil met de reguliere re-integratie na twee jaar ziekte, al ligt de nadruk wel op het tweede spoor. De werknemer is immers bij uw organisatie uit dienst.
Is uw werkgever eigenrisicodrager, dan moet u erop toezien dat de ex-werknemer zich inspant voor de re-integratie. Is hij hierin nalatig, dan kunt u UWV vragen een sanctie op te leggen. Hij kan dan gekort worden op zijn uitkering of krijgt zelfs helemaal geen uitkering meer.