10.3 Contact met ex-werknemers
op de hoogte
Een grote uitdaging bij zieke flexwerkers is contact onderhouden. Als zij niet meer in dienst zijn, kan het lastig zijn om écht op de hoogte te blijven van hoe het gaat. Toch is het belangrijk om daar energie in te steken. Niet alleen voor eigenrisicodragers voor de Ziektewet, maar ook als UWV verantwoordelijk is voor de re-integratie. U kent de situatie in uw organisatie en de branche beter dan UWV, dus mogelijk kunt u een nuttige bijdrage leveren.
10.3.1 Nawerking van de Ziektewet
binnen 28 dagen
Contact onderhouden is ook van belang vanwege de nawerking van de Ziektewet. Wordt de werknemer binnen 28 dagen na vertrek ziek, dan krijgt uw organisatie alsnog met hogere ZW-premies te maken. Dit geldt overigens niet als een werknemer dan
- een nieuwe werkgever heeft, of;
- een WW-uitkering krijgt.
Een maand
contact
Daarom is het verstandig ongeveer een maand na de uitdiensttreding nog contact met de werknemer op te nemen. Stel de werknemer hiervan wel op de hoogte als hij bij uw organisatie vertrekt, anders komt het telefoontje een maand later allicht merkwaardig over. In veel gevallen ontvangt een werknemer na een langer dienstverband een WW-uitkering. In zo’n geval geldt de nawerking van de Ziektewet dus niet. Het is dus zeker de moeite waard om hier even naar te informeren.
10.3.2 Bellen
serieus
informatie
De eenvoudigste manier om in contact te blijven is door de werknemer op te bellen. Beperk zo’n belletje niet tot een kort, oppervlakkig gesprekje, maar ga serieus te werk. Medische details zijn privé, maar u mag natuurlijk wel vragen naar werkgerelateerde zaken: denkt de ex-werknemer dat hij over een tijdje zodanig hersteld is dat hij weer kan werken? Welke werkzaamheden denkt hij dan te kunnen doen? Welke juist niet? Hoeveel uur per dag zou hij kunnen werken? Op basis van deze informatie kunt u nadenken over re-integratiemaatregelen. Betrek de ex-werknemer hier ook zeker bij.
E-mailen is ook mogelijk, als u het privémailadres van de ex-werknemer heeft tenminste. Het risico is dan wel dan de werknemer er niet op reageert. U kunt ook per e-mail aankondigen dat u gaat bellen.
Positieve insteek
samenwerken
Waak wel voor te veel bemoeizucht. Geef de ex-werknemer niet het gevoel dat u hem controleert of onder druk zet, maar maak duidelijk dat u hem wilt helpen, dat u wilt samenwerken aan zijn re-integratie. Een positieve insteek kan helpen: focus op de mogelijkheden die de zieke flexwerker nog heeft, niet op zijn beperkingen. Maak aan het eind van het gesprek in ieder geval altijd een afspraak voor een nieuw contactmoment.