U bent hier

9.3 Discriminatie

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Arbo Rendement
Publicatiedatum: februari 2025

verboden

Volgens de gelijkebehandelingswetgeving en verschillende mensen­rechtenverdragen is discriminatie vanwege zwangerschap, een kinderwens of moederschap verboden. Toch komt dit volgens het College voor de Rechten van de Mens in de praktijk nog regelmatig voor. Dit loopt uiteen van afwijzingen tijdens sollicitatieprocedures en het niet verlengen van contracten tot gemiste promotiekansen en problemen bij het opnemen van ouderschapsverlof of het aanvragen van aangepaste werktijden.

Meer informatie over de rechten van zwangere vrouwen en ouders en de plichten van de werkgever bij zwangerschap en arbeid, vindt u op de themapagina Zwanger en Werk van het College voor de Rechten van de Mens (website: mensenrechten.nl).

Discriminatie melden

extern

Slechts een klein deel van de vrouwen die zich gediscrimineerd voelen, maakt hier ook melding van. Meldingen worden bijna altijd intern op het werk gedaan (bijvoorbeeld bij de leidinggevende), soms ook extern (bijvoorbeeld bij een vakbond). Discriminatie melden kan echter ook bij een (externe) arbodienst, via de website Discriminatie.nl of bij het College voor de Rechten van de Mens.

Procedure

Een werkneemster die zich vanwege een kinderwens, haar zwangerschap of moederschap gediscrimineerd voelt door haar werkgever, kan een procedure starten bij het College voor de Rechten van de Mens.

zitting

Als het College de klacht in behandeling neemt, is er eerst een onderzoek en daarna een zitting. Een paar weken na de zitting ontvangt de werkneemster een schriftelijk oordeel. Hierin staat of er wel of niet is gediscrimineerd door haar werkgever. Ook kan het College in het oordeel een aanbeveling aan de werkgever doen om discriminatie in de toekomst te voorkomen.

De procedure is kosteloos. Als de werkneemster een advocaat wil inschakelen, moet zij die wel zelf betalen.