8.2 Ziek tijdens de zwangerschap
Ziektewet
Zwangerschap is natuurlijk geen ziekte, maar kan helaas wel ziekteverzuim veroorzaken. Als er tijdens de zwangerschap complicaties optreden, of de zwangerschap of het werk (te) zwaar is voor de werkneemster, kan het zijn dat een werkneemster door ziekte uitvalt. Dat is vervelend voor de werkneemster, maar ook voor de werkgever. Hij moet haar tenslotte al missen als ze met verlof gaat. Daarom heeft de overheid bepaald dat werkneemsters die ziek worden als gevolg van hun zwangerschap onder de Ziektewet vallen. Door deze regeling kan uw werkgever een hoop kosten besparen.
8.2.1 Veranderende belastbaarheid
belastbaarheid
Als een zwangerschap vlekkeloos verloopt, kan een werkneemster meestal prima blijven werken tot haar verlof, eventueel met aanpassingen in werk of werktijden. De praktijk wijst echter anders uit: het verzuim van zwangere werkneemsters is namelijk hoger dan dat van niet-zwangeren. Door de zwangerschap verandert de belastbaarheid van de werkneemster. Zo zijn de lichamelijke veranderingen in de zwangerschap aanzienlijk en vinden de veranderingen plaats in een relatief korte periode van zo’n negen maanden.
De kans op verzuim is gedurende de zwangerschap vooral hoog bij lichamelijk zwaar werk, bij werkstress en bij onregelmatig werk (zoals ploegendienst en nachtarbeid).
Als een werkneemster na haar verlof weer aan de slag gaat, kan ze nog steeds – als gevolg van de zwangerschap en bevalling – in haar werkhervatting worden beperkt. Dat geldt zeker als er sprake is van lichamelijk zwaar werk of werkstress. Vooral als de bevallen werkneemster borstvoeding geeft, kan dit van invloed zijn op haar belastbaarheid.
8.2.2 Ziek vóór verlof
oorzaak
Een zwangere werkneemster kan zelf kiezen wanneer ze met zwangerschapsverlof gaat, als het maar tussen zes en vier weken voor de verwachte bevallingsdatum is. Wordt de werkneemster ziek vóór haar verlof en is de zwangerschap de oorzaak, dan kunt u (of de HR-afdeling) voor haar een ziektewetuitkering (ZW-uitkering) aanvragen bij UWV. De uitkering bedraagt 100% van het dagloon. Als de werkneemster ziek wordt vóór haar verlof door een andere oorzaak dan de zwangerschap, dan kunt u geen ZW-uitkering voor haar aanvragen en moet uw werkgever gewoon het loon doorbetalen van de werkneemster. In feite gelden dan de normale regels voor loondoorbetaling bij ziekte.
Ook als de werkneemster recht heeft op een ZW-uitkering, betaalt uw werkgever in principe gewoon het loon door. De ZW-uitkering ontvangt de werkgever via UWV.
Wat is de flexibiliseringsperiode?
uitgerekende datum
De periode van twee weken in de zes tot vier weken vóór de dag na de uitgerekende bevallingsdatum wordt de flexibiliseringsperiode genoemd. Is de werkneemster zwanger van een tweeling of meerling? Dan is de flexibiliseringsperiode de periode van twee weken in de tien tot acht weken vóór de dag na de uitgerekende datum. Wordt de werkneemster ziek tijdens de flexibiliseringsperiode, dan heeft zij recht op een ZW-uitkering, ongeacht de oorzaak van de ziekte. U moet de werkneemster dan uiterlijk op de vierde ziektedag ziek melden bij UWV. Het aantal ziektedagen in de flexibiliseringsperiode moet worden afgetrokken van het totale verlof van 16 weken.
8.2.3 Ziek tijdens en na verlofperiode
Is een werkneemster ziek tijdens haar verlofperiode, dan loopt haar WAZO-uitkering gewoon door. U hoeft haar dan niet ziek te melden bij UWV. Dit geldt ongeacht de oorzaak van de ziekte (zwangerschapsgerelateerd of niet). Is een werkneemster na haar verlofperiode nog ziek door de zwangerschap of bevalling, dan kunt u een ZW-uitkering voor haar aanvragen. Is de werkneemster na haar verlofperiode ziek, maar hangt de oorzaak niet samen met de zwangerschap of bevalling, dan kunt u geen ZW-uitkering voor haar aanvragen. Uw werkgever moet dan wel gewoon het loon doorbetalen aan de werkneemster.
Ziekteperiode
doorlopend
Als een werkneemster al ziek was vóór haar zwangerschapsverlof en zich aansluitend op haar bevallingsverlof weer ziek meldt, geldt dit als één doorlopende ziekteperiode. Voorwaarde is dat de medische oorzaak van de ziekte voor en na het verlof hetzelfde is. Heeft de ziekte na het bevallingsverlof een andere oorzaak, dan begint er een nieuwe ziekteperiode en een nieuwe periode van loondoorbetaling.