8.5 Onbetaald verlof
deeltijdverlof
Bij opname van onbetaald verlof, zoals ouderschapsverlof of een sabbatical, heeft de werknemer gedurende die periode geen recht op loon. Bij een aaneengesloten periode van onbetaald verlof mag u verlangen dat de werknemer zijn auto van de zaak inlevert. Gaat het om deeltijdverlof, dan kunt u bijvoorbeeld afspreken dat de werknemer de auto alleen op zijn eigen werkdagen mag gebruiken.
Naar rato
werkdagen
Als u voor de auto van de zaak moet bijtellen wegens privégebruik, vervalt de bijtelling gedurende de periode waarin de auto is ingeleverd wegens het onbetaalde verlof. Bij deeltijdverlof met behoud van de auto op de dagen dat de werknemer werkt, telt u bij naar rato van het aantal werkdagen.
Verrekening
geen loon
Bij (gedeeltelijk) onbetaald verlof ontvangt een werknemer tijdelijk (minder of) geen loon. Als de bijtelling doorloopt, kan het gebeuren dat er te weinig loon in geld is om de inhouding van loonbelasting/premie volksverzekeringen over de bijtelling mee te verrekenen. Dit betekent dat uw onderneming alle verschuldigde loonheffingen over de bijtelling betaalt. U schiet hierbij als het ware het bedrag aan loonbelasting/premie volksverzekeringen en eventueel de werknemersbijdrage Zorgverzekeringswet (ZVW) voor. Er zijn twee mogelijkheden om dit op de werknemer te verhalen:
- U verrekent dit in het eerstvolgende loontijdvak.
- U verrekent dit in een later loontijdvak.
rentevoordeel
Dit betekent dat u de werknemer een lening geeft voor dit bedrag tot het moment van verhalen. Een eventueel rentevoordeel hierbij verwerkt u als loon bij de werknemer of als eindheffingsloon in de vrije ruimte van de WKR.
Als u ervoor kiest om de voor de werknemer betaalde loonbelasting/premie volksverzekeringen – en eventuele werknemersbijdrage ZVW – niet op hem te verhalen, dan vormt dit nettoloon voor hem. U zult dit bedrag dan moeten bruteren of moeten aanwijzen als eindheffingsloon.