8.6 Ontslag
inleveren
Als de werknemer uit dienst gaat, moet hij zijn auto van de zaak normaal gesproken inleveren. Maar u kunt ook afspreken dat hij de auto kan overnemen van uw onderneming. Dit mag niet voor een te zacht prijsje gebeuren, want dan vormt het verschil tussen de verkoopprijs en de reële waarde van de auto een te belasten voordeel.
Lease
In het geval van een leaseauto is de kans klein dat het leasecontract tegelijk met uitdiensttreding van de werknemer afloopt. U kunt de auto dan aan een andere werknemer ter beschikking gaan stellen. Ook is het mogelijk dat de werknemer of zijn nieuwe werkgever het lopende leasecontract overneemt.
Afkoopregeling
voortijdige beëindiging
eindafrekening
Veel leasecontracten bevatten een beding dat bepaalt dat de werknemer bij voortijdige beëindiging van de arbeidsovereenkomst op zijn initiatief of door zijn toedoen, bijdraagt in de kosten van de beëindiging van dat contract: de afkoopregeling. Het gaat dan om de resterende duur van het leasecontract, in maanden of een maximaal aantal kilometers. Zo’n afkoopregeling moet redelijk en billijk zijn. Leg een en ander vast in de gebruikersovereenkomst! Als de werknemer bij uitdiensttreding uw onderneming een bedrag voor de (ingeleverde of overgenomen) auto moet betalen, mag u dit verrekenen bij zijn eindafrekening.
Herrekenen
naar rato
Bij uitdiensttreding in de loop van het jaar herrekent u het privégebruik van de auto naar rato. Dit kan betekenen dat u heeft bijgeteld wegens privégebruik terwijl de werknemer door zijn uitdiensttreding op jaarbasis bekeken de 500-privékilometergrens uiteindelijk toch niet overschrijdt. U heeft dus ten onrechte bijgeteld en zult de loonaangiften over de voorgaande tijdvakken moeten corrigeren.
Auto inleveren tijdens dienstverband
vergoeding
loonverlies
compensatie
Bij inlevering van een auto van de zaak tijdens het dienstverband, ongeacht de reden ervan, kan de werknemer recht hebben op een vergoeding. Het privégebruik van de auto vormt immers loon in natura. Het inleveren van de auto leidt dan ook tot loonverlies voor de werknemer. Dit loonverlies moet u compenseren, tenzij u vooraf met de werknemer heeft afgesproken dat dit niet gebeurt. Deze compensatie vormt regulier loon voor de loonheffingen. Bovendien moet die vergoeding redelijk zijn. Als maatstaf hierbij kunt u de bijtelling hanteren. Een andere mogelijkheid is aansluiten bij de kosten van openbaar vervoer.
Schorsing
non-actief
boeteclausule
Daarnaast is het belangrijk om in de autoregeling duidelijk vast te leggen wat er met de auto van de zaak gebeurt bij een schorsing, tijdelijk op non-actief stellen of al dan niet vrijwillig ontslag. Het verdient aanbeveling om de werknemer zijn auto te laten inleveren. U kunt bovendien in de arbeidsovereenkomst een boeteclausule opnemen voor als de werknemer de auto later inlevert dan is afgesproken.