2.1 Onderscheid zakelijke en privékilometers
zakelijke rit
Wanneer is er fiscaal sprake van een zakelijke rit of een privérit? Voor de loonbelasting zijn zakelijke ritten:
- ritten naar klanten;
- ritten voor bijvoorbeeld een studie die de werknemer voor zijn werk volgt;
- het woon-werkverkeer.
Woon-werkverkeer
Hieronder vallen alle ritten gedurende de dag van het woonadres naar het werkadres en omgekeerd. De ritten tussen de middag om thuis te lunchen zijn dus ook zakelijk. Als de werknemer omrijdt om bijvoorbeeld op weg naar het werk zijn kinderen bij school af te zetten of om boodschappen te doen, zijn de extra kilometers privé. Kortom, onder privégebruik worden alle kilometers verstaan die geen zakelijk doel hebben.
Bij carpoolen is bepalend of het omrijden op uw verzoek gebeurt of op initiatief van de werknemers zelf. In de eerste situatie zijn de omrijdkilometers zakelijk en in de tweede situatie privé. Op rendement.nl/fadossier vindt u een checklist met alle aandachtspunten over carpoolen.
Privégebruik onwaarschijnlijk
Bij sommige vervoermiddelen gaat de Belastingdienst ervan uit dat ze niet of nauwelijks privé worden gebruikt, of in elk geval niet meer dan 500 privékilometers per jaar. Het gaat om (bestel)auto’s die worden gebruikt:
- door de brandweer of politie;
- voor geldtransport;
- voor vervoer van:
- gevangenen;
- gewonden en zieken;
- gewonde en zieke dieren;
- stoffelijke overschotten.
dienst
Een bijtelling is niet nodig voor een vervoermiddel dat ingericht is voor zulke diensten, en qua uiterlijk ook als zodanig herkenbaar is, tenzij het tegendeel qua privégebruik blijkt.
Leg de voorwaarden voor het gebruik van de auto van de zaak vast in een gebruikersovereenkomst of een autoregeling en voeg deze als bijlage bij de arbeidsovereenkomst. U kunt voor het opstellen hiervan gebruikmaken van de tool op rendement.nl/fadossier.