U bent hier

Onderneming & Salaris
Auto van de zaak2. Privégebruik van de auto van de zaak2.8 Eigen bijdrage voor privégebruik

2.8 Eigen bijdrage voor privégebruik

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier FA Rendement
Publicatiedatum: februari 2024

meerprijs

schade

Als een werknemer ook privé in een auto van de zaak rijdt, is het niet onredelijk dat uw onderneming hiervoor een eigen bijdrage rekent. Een eigen bijdrage van de werknemer is ook mogelijk voor bijvoorbeeld:

  • de meerprijs van een duurdere leaseauto (zie paragraaf 3.4);
  • opgelopen schade;
  • accessoires die geen eigendom van de werknemer zijn of worden;
  • een vast bedrag per gereden privékilometer;
  • parkeerkosten (zie paragraaf  7.3).

Nettoloon

inhouding

De eigen bijdrage komt uit het nettoloon van de werknemer. Inhoudingen op het minimumloon zijn door de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) niet (meer) toegestaan. Als het daadwerkelijk om een eigen bijdrage voor privégebruik gaat die de werknemer uit zijn nettoloon betaalt – en u dit vooraf ook zo met elkaar heeft afgesproken – mag u die bijdrage aftrekken van de bijtelling. Aftrek van de eigen bijdrage vermindert dus de bijtelling waardoor hierover per saldo minder loonheffingen zijn verschuldigd.

De checklist op rendement.nl/fadossier geeft u inzicht in welk deel van de eigen bijdrage van de werknemer u in mindering mag brengen bij de berekening van de bijtelling. Vooral de afdeling salarisadministratie moet hiermee aan de slag (zie paragraaf 3.4).

Let er wel op dat de aftrek van een eigen bijdrage alleen kan plaatsvinden via de loonaangifte. De werknemer mag een eigen bijdrage voor het privégebruik auto niet aftrekken in zijn aangifte inkomstenbelasting.