1.5 Extra bevoegdheden
cao
De OR én PVT kunnen langs drie verschillende wegen extra bevoegdheden krijgen. Zo zijn er een aantal wetten die zulke extra bevoegdheden toekennen aan de medezeggenschap. Verder is in artikel 32 WOR bepaald dat de medezeggenschap extra rechten kan krijgen via de cao waaraan de organisatie is gebonden. In dat artikel staat ook dat de OR of PVT met de bestuurder een ondernemingsovereenkomst kan sluiten om aanvullende bevoegdheden af te spreken.
1.5.1 Wetten
overeenstemmingsrecht
vetorecht
Voorbeelden van wetten die de OR en PVT extra rechten toekennen zijn de Arbeidstijdenwet, de Arbowet en de Wet arbeid en zorg (WAZO). Een extra bijzondere bevoegdheid die al deze wetten noemen, is het overeenstemmingsrecht. Als het overeenstemmingsrecht van toepassing is, heeft de bestuurder geen mogelijkheid om in beroep te gaan als de OR of PVT niet instemt met een voorgestelde regeling. Daarmee heeft uw OR in feite dus een vetorecht: zonder overeenstemming mag de bestuurder zijn besluit niet uitvoeren.
1.5.2 De cao
De WOR maakt het mogelijk dat er per cao extra rechten en bevoegdheden aan de OR of PVT worden toegekend. In sommige cao’s wordt daar flink gebruik van gemaakt. Het is dus belangrijk om de eigen cao goed te kennen.
Staan er in de cao bepalingen die de wettelijke rechten van de OR of PVT beperken? Dan kunt u ze gerust negeren, want die zijn per definitie niet geldig.
1.5.3 Een ondernemingsovereenkomst
afstand
De WOR bepaalt dat een OR of PVT en bestuurder extra bevoegdheden kunnen afspreken en afspraken mogen maken over de toepassing van de bepalingen uit deze wet. Deze afspraken legt u vast in een ondernemingsovereenkomst.
Bevoegdheden
Het is echter niet toegestaan om afstand te doen van wettelijke rechten of bevoegdheden. Als de afspraken eenmaal zijn vastgelegd en ondertekend, zijn ze bindend, ook voor toekomstige bestuurders en leden van het medezeggenschapsorgaan.
Als er geen beperkte looptijd in de overeenkomst is vastgelegd, zijn de afspraken alleen terug te draaien bij wederzijds goedvinden of vanwege zwaarwegende ondernemingsbelangen.