U bent hier

1.4 Meningsverschillen over het woord ‘belangrijk’

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: december 2023

adviesplichtig

geschillen

Op veel plekken in de opsomming van artikel 25, lid 1 WOR staat het woord ‘belangrijk’. Besluiten moeten belangrijk zijn om adviesplichtig te zijn. Maar wanneer is een besluit belangrijk? Het is helaas niet mogelijk om van de term belangrijk een sluitende definitie te geven. Of iets belangrijk is, hangt onder andere af van de inhoud van het besluit, de omvang van de onderneming en de omstandigheden waaronder het besluit wordt genomen. Bij geschillen is het uiteindelijk de rechter die uitmaakt of een voorgenomen besluit nu wel of niet belangrijk genoeg is voor een verplichte adviesaanvraag.

1.4.1 Handvatten

alledaags

Gelukkig zijn er wel handvatten waarmee de bestuurder en de ondernemingsraad samen kunnen bepalen of een besluit belangrijk is:

  • Besluiten die gaan over een onderwerp dat voor de onderneming niet alledaags is, zijn vaak belangrijk.
  • Ook besluiten die ingrijpende gevolgen hebben voor de onderneming zijn bijna altijd belangrijk.
  • Let verder op de redenen van de bestuurder voor het besluit en het aantal werknemers voor wie het besluit ingrijpende gevolgen zal hebben, ook op de lange termijn.

Verder is het mogelijk dat een aantal besluiten los van elkaar niet adviesplichtig zijn, omdat ze afzonderlijk niet ‘belangrijk’ genoeg zijn. Maar samen kunnen deze besluiten wel belangrijk genoeg zijn voor een adviesaanvraag.

1.4.2 Oplossingen

welles-nietes

Ondanks bovenstaande handvatten zijn meningsverschillen over hoe belangrijk een voorgenomen besluit is, nog steeds denkbaar. Dergelijke discussies krijgen al snel een welles-nieteskarakter en leiden af van het overleg over de inhoud van het voornemen van de bestuurder. Hetzelfde geldt voor een gang naar de rechter.

Andere oplossingen zijn er ook. Uw OR kan ongevraagd advies uitbrengen, de bestuurder kan advies vragen ‘voor zover vereist’ en u kunt met de bestuurder in een ondernemingsovereenkomst afspreken wat u ‘belangrijk’ vindt.

Ongevraagd

Uw OR kan zijn initiatiefrecht inzetten als u een besluit belangrijk genoeg vindt voor advies, maar uw bestuurder niet. U brengt dan ongevraagd advies uit. Maak in dat geval eerst gebruik van het informatierecht om alle details op tafel te krijgen en raadpleeg de achterban of deskundigen.

De bestuurder moet schriftelijk en gemotiveerd laten weten wat hij met uw voorstel doet. In hoofdstuk 10 leest u meer over de spelregels van het initiatiefrecht.

Tussenoplossing

adviestraject

toetsen

U kunt ook met de bestuurder afspreken dat hij advies vraagt ‘voor zover vereist’. Dit is voor de bestuurder een interessante tussenoplossing. De vraag of het gaat om een belangrijk besluit blijft daarmee onbeantwoord. Het adviestraject blijft hetzelfde tot aan de opschortingstermijn. Blijkt dan dat de OR zich verzet tegen het definitieve besluit, dan kan de bestuurder alsnog naar de rechter stappen om daar allereerst de vraag over de belangrijkheid beantwoord te krijgen en zijn besluit te laten toetsen.

Afspraken

mogelijkheid

De OR en bestuurder kunnen in een ondernemingsovereenkomst het begrip ‘belangrijk’ nader definiëren. U hoeft daarbij niet bang te zijn dat u te veel rechten weggeeft. Zo’n afspraak is namelijk niet bindend als het begrip ‘belangrijk’ daarin te eng wordt uitgelegd. De OR behoudt dus altijd de mogelijkheid om naar de rechter te stappen.