1.2 Het recht op instemming
initiatief
Naast het informatie- en overlegrecht bestaat er voor een beperkter aantal onderwerpen het instemmingsrecht. Het gaat daarbij om besluiten die de bestuurder van plan is te nemen en die betrekking hebben op personele regelingen. Het initiatief ligt dus bij de bestuurder, maar hij mag zijn besluit pas nemen nadat de OR of PVT ermee heeft ingestemd. Die instemming moet hij altijd schriftelijk aan de OR of PVT vragen.
Instemming
vervangende goedkeuring
kantonrechter
Sommige besluiten mag de bestuurder alleen nemen als uw OR of PVT het ermee eens is. De bestuurder moet in deze gevallen dus om instemming vragen. Krijgt hij deze niet van de OR of PVT, dan kan hij de kantonrechter verzoeken om vervangende goedkeuring te geven. Als de bestuurder ten onrechte geen instemming vraagt of ondanks een negatief besluit van de OR of PVT zijn besluit toch wil doorzetten, kunt u door een nietigverklaring alle rechtsgrond onder de uitvoeringshandelingen weghalen en via de kantonrechter de bestuurder dwingen het besluit terug te draaien.
In artikel 27, lid 1 WOR kunt u zien voor welke besluiten uw bestuurder uw instemming nodig heeft. Het gaat daarbij steeds om het vaststellen, intrekken of wijzigen van de regelingen die in het wetsartikel staan. U vindt de volledige wettekst op rendement.nl/ordossier.
Minder
Voor de PVT werkt het instemmingsrecht precies hetzelfde als voor de OR, maar het aantal instemmingsplichtige regelingen is wel veel minder. Bij welke onderwerpen de PVT instemmingsrecht heeft, staat in artikel 35c WOR.
De bestuurder hoeft aan een personeelsvertegenwoordiging alleen werktijdenregelingen en regelingen op het gebied van arbo-, ziekteverzuim- en re-integratiebeleid ter instemming voor te leggen.