6.2 Bevorderen werkoverleg
randvoorwaarde
Werknemers en leidinggevenden hebben als het goed is regelmatig overleg. In zo’n 70% van alle ondernemingen vindt periodiek overleg plaats over de organisatie, de omstandigheden en het resultaat van het werk. Dit werkoverleg is in feite al een vorm van directe medezeggenschap. Het is de taak van de OR – die hier dus juist niet direct bij betrokken is – om dit overleg te bevorderen. Het werkoverleg is een veelgebruikt instrument om de betrokkenheid van de werknemers en de kwaliteit van de besluitvorming te verbeteren. Daarom heeft de OR via artikel 27, lid 1i WOR ook instemmingsrecht op dit gebied.
6.2.1 Voorwaarden werkoverleg
Uw OR kan toezien op het opnemen van bepaalde randvoorwaarden in de regeling werkoverleg. Daarin moeten in ieder geval de doelstellingen, de werkwijze, de frequentie en de duur van het overleg worden vastgelegd. Werknemers moeten zelf onderwerpen kunnen aandragen en zo veel mogelijk onder werktijd deel kunnen nemen aan het overleg.
6.2.2 Organiseren van werkoverleg
Het is een goed idee om een algemene regeling voor werkoverleg op te stellen (met doelstellingen, bevoegdheden en werkwijze), die de basis kan vormen van de verschillende werkoverleggen in de organisatie. Verschillende teams en werkzaamheden vragen nu eenmaal om specifieke vormen van overleg.
Raadpleeg ook de cao die voor uw organisatie geldt. Misschien bevat deze wel dwingende bepalingen over het werkoverleg. Zorg er dan voor dat deze correct worden uitgevoerd. Werknemers moeten over de inhoud van de regeling worden geïnformeerd.