2.2 Het omzeilen van instemming
Het gebeurt doorgaans maar één of twee keer per jaar dat de OR om instemming wordt gevraagd. Wees erop bedacht dat uw bestuurder dit mogelijk, als hij verwacht dat uw OR kan gaan dwarsliggen, zal proberen te omzeilen. Soms leidt dit er zelfs toe dat de bestuurder niet eens een instemmingsverzoek indient. In andere gevallen worden besluiten doorgevoerd waarmee de OR officieel niet heeft ingestemd. Is dit uw OR overkomen, dan is het goed om daarover met uw bestuurder een gesprek aan te gaan.
2.2.1 Sluipend wijzigen
incident
Een eenmalige afwijking van de normale gang van zaken in de organisatie, betekent nog geen wijziging van een regeling. Het kan om een incident gaan. Zijn er echter meerdere incidenten op rij, dan lijkt het erop dat de bestuurder de OR wil omzeilen en de regeling sluipend wil wijzigen. Uw OR kan in zo’n geval met succes het instemmingsrecht claimen.
De cao gaat boven de regels uit de WOR
regels
Als er in een cao waar uw organisatie onder valt iets anders is afgesproken dan het standpunt dat uw OR aanhangt, gaat de afspraak in de cao voor. De cao gaat dus ‘boven’ het instemmingsrecht. Hetzelfde geldt voor publiekrechtelijke regelingen van arbeidsvoorwaarden bij overheidsondernemingen. In de meeste gevallen zijn afspraken in de cao van algemene aard. Er worden bijvoorbeeld alleen regels gesteld over de toekenning van verlof. Uw bestuurder moet deze regels dan nog verder invullen om ze in de organisatie te kunnen toepassen. In dit geval valt de uitwerking volledig onder het instemmingsrecht en moet uw bestuurder deze aan uw OR voorleggen.
2.2.2 Beleid vastleggen
praktijk
Stel, iedereen in uw organisatie mag de werkdag tussen half 9 en 9 uur beginnen, maar in de praktijk is iedereen al om half 9 aanwezig. Als de bestuurder nu ineens vastlegt op papier dat de werkdag officieel om half 9 start, is dit niet echt een wijziging van een regeling, maar toch moet u hier op uw hoede zijn. Vaak is het vastleggen van iets wat normaal gesproken gebeurt, wel het moment waarop bij een regeling nog wat puntjes op de i worden gezet. Regelmatig gaat het dan om een aanscherping van de al bestaande gedragslijn. U moet zo’n schriftelijke regeling dan nauwkeurig vergelijken met de tot dusver gevolgde praktijk. Wordt daarvan afgeweken, dan is ook hier het instemmingsrecht van kracht.
2.2.3 Niet voor het individu
groep
aantal
Regelingen waarvoor het instemmingsrecht geldt, moeten in principe van toepassing zijn op alle of op (een) groep(en) van werknemers. Een afzonderlijk besluit voor één geval of enkele werknemers is dus niet instemmingsplichtig. Als er sprake is van een te onderscheiden categorie of groep van het personeel – ook al zijn dat maar enkele personen – is het echter wel degelijk een regeling. Het gaat dus niet om het aantal, maar om de groep.
Als het een groep werknemers betreft, maakt het ook niet uit of het een schriftelijke regeling is of niet. Ook een gedragslijn die niet op papier staat, is een ‘regeling’.