U bent hier

Organisatie & Leidinggeven
Gesprekstechnieken4. Het feedbackgesprek4.1 Feedforward?

4.1 Feedforward?

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier Management Rendement
Publicatiedatum: december 2024

Sommige managementdeskundigen hebben het tegenwoordig liever over ‘feedforward’ dan ‘feedback’. Het verschil zou ‘m erin zitten dat feedback over het verleden gaat en feedforward over de toekomst. Daarnaast zou feedback vaak ongevraagd zijn, waardoor de ontvanger er niet voor openstaat, terwijl feedforward juist gericht is op dat wat de medewerker in kwestie zelf wil verbeteren en waarin hij dus wel geïnteresseerd is.

Goede feedback is echter – zoals in dit hoofdstuk zal worden beschreven – net zo goed altijd gericht op de toekomst.

Overgeslagen

heikele punten

Feedforward lijkt dan ook vooral een oplossing te zijn voor leidinggevenden die situaties die niet gaan zoals ze zouden moeten gaan, bespreekbaar durven te maken. Met feedforward worden de heikele punten overgeslagen.

Google Maps

twee locaties

Maar daarmee maken ze het de ontvanger van de feedback uiteindelijk alleen maar moeilijker. Een voorbeeld aan de hand van kaartendienst Google Maps. Voor het bepalen van een route om ergens te komen, vult u twee locaties in, namelijk daar waar u heen wilt (het gewenste gedrag van een medewerker), maar ook waar u nu bent (het gedrag dat u bespreekbaar wilt maken).

Tegenovergestelde

Stel dat u naar Utrecht wilt. Het maakt voor het ‘wat te doen om daar te komen’ nogal een verschil of u in Groningen begint of in Zuid-Limburg. Sterker nog: u moet in die twee gevallen precies het tegenovergestelde doen.

Bij feedback is dit precies zo. Alleen als duidelijk is waar de medewerker nu staat en waarom het belangrijk is om hiervandaan te gaan, kan de juiste route naar het gewenste eindpunt worden bepaald.