10.3 Appgroepen
gezichtsveld
hoofdletters
Waar u bij online vergaderingen in de meeste gevallen in ieder geval nog een gezicht kunt zien, is dit bij communicatie in appgroepen helemaal verdwenen. Alle non-verbale reacties vinden volledig buiten uw gezichtsveld plaats. Natuurlijk is met opmaak in bijvoorbeeld WhatsApp nog wat emotie en extra informatie mee te geven, bijvoorbeeld door hoofdletters te gebruiken, maar hoe moeten die precíes worden geïnterpreteerd?
10.3.1 Probleem 1
Stel u leest dit bericht: IK BEN NIET BOOS! Hoe interpreteert u deze boodschap? We hebben dit gedachtenexperiment al gedaan met fysieke communicatie (zie pagina 17) en toen was het al lastig te interpreteren. In een appbericht is dat nog moeilijker, want hoe zeker weet u dat wat er staat ook daadwerkelijk is wat er bedoeld is als u de non-verbale communicatie niet kunt zien?
Complex
oké
uitdrukken
Natuurlijk zou een medewerker dan maar moeten schrijven wat hij echt vindt en voelt. Maar hoe vaak zeggen mensen niet met tranen in hun ogen dat ze ‘oké’ zijn? Mensen zeggen vaak niet hoe ze zich voelen en wat ze echt van iets vinden, omdat het in woorden uitdrukken van gevoel en gedachten nogal complex is. Lichaamstaal en non-verbale signalen ondersteunen het ontvangen en begrijpen van de boodschap. In appgesprekken is hier geen vervanging voor.
Goed gedaan hoor! ;p
Apps proberen zenders van communicatie het gebrek aan non-verbale communicatie te laten oplossen door het gebruik van emoticons, maar die zijn vaak ongelooflijk moeilijk te begrijpen. Hoe zou u Goed gedaan hoor! ;p opvatten? Sarcastisch of als een oprecht compliment? Weet u zeker wat de emoticons volgens de zenders van de afbeeldinkjes zouden moeten betekenen? Gebruikt u ze ook zo? De toon van de boodschap is makkelijk verkeerd te interpreteren, wat de relatie vaak eerder slechter maakt dan beter.
10.3.2 Probleem 2
Een tweede probleem van appgroepen is dat het vaak niet zeker is dat berichten echt gelezen worden door de ontvangers. In een online vergadering is dit al moeilijk in te schatten, maar vaak kunt u daar wel aan een blik zien of dit wel of niet het geval is. In appgroepen is het vaak maar de vraag of, en zo ja wanneer een bericht daadwerkelijk bij een ontvanger aankomt.
Twee blauwe vinkjes
zorgvuldig
Zelfs met twee blauwe vinkjes is de ontvangststatus soms onduidelijk. Leest u daadwerkelijk alle 53 nieuwe berichten in een whatsappgroep één voor één zorgvuldig door? Om een of andere reden doen we met zijn allen net alsof de twee blauwe vinkjes betekenen dat de ontvanger een bericht echt gelezen heeft, maar dit is allerminst zeker.
langere termijn
De twee blauwe vinkjes in een appgroep geven alleen aan dat het bericht technisch ontvangen is en dat de ontvanger de appgroep geopend heeft, niet dat de boodschap is gelezen.
Kennis raadplegen
bruikbare antwoorden
Alle communicatie die belangrijk is voor de langere termijn, en waarvan u zeker wilt weten dat die door de ontvanger goed ontvangen en begrepen wordt, kunt u dan ook beter niet via appgroepen delen. Eigenlijk zijn er bijna geen situaties te bedenken waarin een appgroep het meest effectieve communicatiemiddel is. Misschien alleen die gevallen waarin u de kennis van een groep mensen wilt raadplegen, maar het niet zo urgent of belangrijk is dat er bruikbare antwoorden volgen. In alle andere gevallen kunt u er in appgroepen niet 100% van uitgaan dat als iets urgent of belangrijk is, de boodschap echt aankomt bij de ontvanger. Net zoals u er niet van uit kunt gaan dat de boodschap begrepen wordt op de manier die u bedoelt.
Bewust communiceren
altijd voor ogen
Tot slot kunt u er ook niet zeker van zijn dat een ‘tone-of-voice’, of een oprecht compliment, niet toch als sarcasme wordt opgevat. Of denk aan hoofdletters; misschien worden die niet als ‘enthousiast’ maar als ‘boos’ geïnterpreteerd. In welke situatie u ook belandt: bewust communiceren, met het effect dat u wilt bereiken altijd voor ogen, gaat u helpen om alle soorten gesprekken effectief te laten zijn en iets positiefs te laten opleveren.