U bent hier

5.2 Fasering

Dit artikel is eerder verschenen als Themadossier OR Rendement
Publicatiedatum: maart 2022

stappenplan

belangen

Om tot een goed arbeidsvoorwaardenpakket te komen, is zorgvuldigheid nodig. Stel daarom aan het begin van het traject een stappenplan op, waarin u het harmonisatieproces in verschillende fasen opbreekt. Dit is niet alleen van belang voor het adequaat en effectief functioneren van uw OR zelf. Tijdens een complex harmonisatieproces worden de belangen van werknemers nogal eens uit het oog verloren en dat wil uw OR juist voorkomen. Een duidelijk stappenplan kan uw raad helpen om elke regeling nauwkeurig te toetsen.

5.2.1 Fasen

basisstappen

wijzigings­voorstel

Hoewel elk harmonisatieproces weer anders is, zijn er wel een aantal basisstappen die u als uitgangspunt kunt nemen.

  • Het bepalen van de randvoorwaarden.
  • Het inventariseren van bestaande arbeidsvoorwaarden.
  • Het beoordelen en vergelijken van arbeidsvoorwaarden.
  • Het opstellen van een wijzigingsvoorstel.
  • Het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket in de praktijk brengen.
  • 5.2.2 Werkgroepen

    Het kan nuttig zijn om binnen uw OR een speciale werkgroep op te richten voor de harmonisatie en eventueel het opstellen van het nieuwe arbeidsvoorwaardenpakket. Ook kunt u subgroepen vormen die zich bezighouden met de uitwerking van afzonderlijke arbeidsvoorwaarden.

    Elke fase is een nieuwe uitdaging

    onderhandelingsruimte

    Hoewel een gestructureerde fasering van het harmonisatieproces vele voordelen biedt, zitten er voor uw ondernemingsraad ook haken en ogen aan. Het gevaar van een gefaseerde aanpak is dat de onderhandelingsruimte beperkt blijft tot de zaken die u met uw bestuurder per fase bespreekt, terwijl het juist slim is om het hele proces te bespreken. Beschouw elke fase daarom als een onafhankelijk onderdeel van het totale proces, waarin u inzet op de best mogelijke afspraken voor uw achterban.