6.5 Arbeidsverhoudingen en werkoverleg
goed werknemerschap
werkoverleg
arbeidsverhoudingen
Er wordt maar zelden gesproken over goed werknemerschap. Toch bent u als lid van de ondernemingsraad een voorbeeld van een betrokken werknemer die verantwoordelijkheid wil (en zou moeten) dragen. Bestuurders zien die houding en inzet graag terug bij alle werknemers. Een goed podium om die houding en inzet te stimuleren, is het werkoverleg. Dat kan op teamniveau, maar ook afdelings- of organisatiebreed. Goed en vruchtbaar werkoverleg ligt in het verlengde van en staat daarmee ten dienste van gezonde arbeidsverhoudingen in uw organisatie.
Breng in kaart hoe het werkoverleg is georganiseerd. Welke teams of afdelingen voeren het meeste werkoverleg? En waarom is dat? Probeer helder te krijgen met welke frequentie en welk doel werkoverleg plaatsvindt. Dat geeft uw OR houvast in het stimuleren van het overleg.
wettelijke status
wettelijke taak
Vanuit uw wettelijke status en uw vertegenwoordigende rol is uw ondernemingsraad het aangewezen orgaan om met de bestuurder te werken aan volwassen arbeidsverhoudingen. Dat doet u het beste door het werkoverleg serieus en gestructureerd te stimuleren en uiteraard door zelf het goede voorbeeld te geven. Het stimuleren van het werkoverleg in de organisatie is een wettelijke taak die de Wet op de ondernemingsraden in artikel 28 toebedeelt aan uw ondernemingsraad.
U kunt het werkoverleg stimuleren door bijvoorbeeld te zorgen voor initiatieven waarbij werknemers op grond van hun specifieke kennis, interesse of betrokkenheid deelnemen in werkgroepen of projecten. Is daar draagvlak voor? Zo ja, organiseer het dan eens bij wijze van proef.